Izložba o Milici Babić Andrić

Srna
Izložba o Milici Babić Andrić

BIJELjINA - Izložba o Milici Babić Andrić, prvom školovanom srpskom kostimografu i supruzi nobelovca Ive Andrića, koja je rođena u Šamcu, otvorena je večeras u Muzeju Semberije u Bijeljini.

Autor Milanka Blagojević, direktor Centra za kulturu u Šamcu, rekla je novinarima da je izložba dio festivala “Milica” koji je prošle godine pokrenut u njenom rodnom gradu s ciljem da se popularizuje djelo Milice Babić Andrić.

Ona je najavila da će u aprilu u Šamcu biti otvorena spomen-soba posvećena ovoj umjetnici, što je projekat koji je finansiralo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Blagojevićeva je navela da je rodna kuća Milice Babić Andrić srušena i na njenom mjestu je izgrađena stambena zgrada.

Koautor izložbe Goran Nikić ukazao je na veliki doprinos Eparhije zvorničko - tuzlanske koja je dala na korištenje objekat u Šamcu u kojem će biti smještena spomen-soba.

“Na taj način biće sačuvano vrijedno kulturno nasljeđe i kulturno blago našeg naroda”, rekao je Nikić.

Dio građe za izložbu “Milica Babić Andrić” - skice, fotografije i pisma, ustupili su Narodni muzej u Beogradu i Muzej pozorišnih umetnosti Srbije.

Muzejski savjetnik u Muzeju Semberije Tanja Lazić rekla je novinarima da je izložba o Milici Babić Andrić prva koja je u Muzeju otvorena u ovoj godini i da će publika moći da je pogleda do 10. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana