Izložba Na kružnom toku u fočanskom Muzeju Stara Hercegovina: Slikarsko putovanje od lirike do realizma

Radmila Đević
Izložba Na kružnom toku u fočanskom Muzeju Stara Hercegovina: Slikarsko putovanje od lirike do realizma

Foča - Svojevrsna lutanja i traganja slikara Zorana Suvajca Zografa, od lirske apstrakcije do realizma, predstavljena kroz izložbu "Na kružnom toku" ostavila su snažan utisak na posjetioce Muzeja "Stara Hercegovina" u Foči.

Postavka je otvorena u srijedu uveče, a oni koji su te večeri prošetali Muzejom uživali su u akvarelima, ulju na platnu, crtežima rađenim grafitom i radovima u kombinovanoj tehnici.

Tragajući za vlastitim izrazom Zograf mijenja tehnike i motive svojih djela. Uglavnom se koristi akvarelom, ali je poznat i po upotrebi takozvane tehnike "grebanja" koja nije mnogo zastupljena među slikarima. Ljepotu stvaranja nesebično dijeli širom Srpske, ali i evropskih zemalja.

 - Ovdje u Foči prvi put samostalno izlažem i napravio sam jedan mali mješanac djela, tu ima ulje na platnu, ulje na lesonitu, akrila, uljanog pastela, akvarela i nekoliko crteža kombinovanom tehnikom - rekao je Suvajac.

Ovaj banjalučki slikar, prošle godine priključio se humanitarnoj izložbi slika namijenjenoj obnovi Muzeja "Stara Heregovina" i zajedno sa 15 slikara iz BiH, Srbije, Norveške i Kanade svoj umjetnički doprinos poklonio u svrhe prodaje.

Muzej u Foči u znak zahvalnosti ustupa mu galerijski prostor u kojem se njegova neobična djela mogu pogledati do kraja marta.

- Zaista posebna izložba koju kada gledate pokušavate da otkrijete tu inspiraciju i trenutak umjetnika da izrazi sve ovo, koja je to bila emocija i šta je on sve želio da nam pokaže. Mi sve to nekako primamo na određen i doživljavamo sve na sebi svojstven način. Zato i vrijedi pogledati - rekla je  Nedeljka Ivković, jedna od posjetilaca.

Početak godišnjih aktivnosti

Izložbom "Na kružnom putu", u fočanskom muzeju počele su redovne godišnje aktivnosti u okviru kojih će biti organizovano više raznovrsnih sadržaja među kojima su brojne izložbe, kako domaćih, tako i gostujućih autora, ali izložbe koje priprema ova ustanova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana