Izložba Muzika nepoznatog porijekla Sigmara Polkea u MSU RS

Aleksandra Madžar
Izložba Muzika nepoznatog porijekla Sigmara Polkea u MSU RS

Banjaluka - Izložba "Muzika nepoznatog porijekla" Sigmara Polkea, jednog od najvećih slikara i fotografa poslijeratne Njemačke i predstavnika evropskog pop-arta, otvorena je u Muzeju savremene umjetnosti RS.

Posjetioci su na svečanom otvaranju u srijedu uveče imali priliku da vide 40 gvaševa velikog formata, koje prate poetične legende.

Postavku, koja je realizovana u saradnji sa Njemačkim institutom za odnose sa inostranstvom i Gete institutom BiH, otvorio je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS Zlatan Klokić, a posebni gost bio je šef misije BiH pri EU Igor Davidović.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković ponosna je na ovu izložbu.

- Nema nijednog pregleda umjetnosti 20. vijeka, a da ime ovog umjetnika nije spomenuto. Jedan je od najznačajnijih predstavnika evropskog pop-arta, koji je dosta drugačiji u odnosu na američki. Poslije njegove smrti 2010. Njemački institut za odnose sa inostranstvom i Gete institut su smatrali da treba da urade veliki projekat koji bi predstavio njegov rad u inostranstvu - ispričala je Vujkovićeva.

Kustos Maša Davidović kaže da je postavljanje ove izložbe bio veoma složen proces ispunjen izazovima.

- Postavka predstavlja svojevrstan opus koji je zaokružio čitavo stvaralaštvo ovog umjetnika. Legende na djelima idu možda čak i do apsurda, jer su poetične i ne odnose se na predstave na slikama i sama djela, ali tome daju jednu drugu notu i produbljuju ono čemu je Polke težio tokom svog stvaralaštva - objasnila  je Davidovićeva.

Polke je u svoje radove često uplitao i dozu ironije, zbog čega bi se moglo reći da je on bio antiumjetnik.

Postavka će u Muzeju savremene umjetnosti RS biti otvorena do 26. aprila, poslije čega će biti preseljena u Crnu Goru.

Igra riječi

- Glavna odlika Polkeovog stvaralaštva bila je kombinovanje kapanja i oticanja boje na platnu, zajedno sa ručno izvođenom sito štampom koja je bila popularna u američkom pop-artu. Međutim, razlika je u tome što je on to zaista ručno radio. Bio je poznat po svojoj poetičnosti u samom imenovanju svojih radova. Sve svoje radove povezivao je sa poezijom i muzikom, ali i sa igrom riječi - rekla je Maša Davidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana