Izložba MSU RS u Novom Sadu: Contemporary Thesaurus uspješno promoviše savremenu scenu

Aleksandra Madžar
Izložba MSU RS u Novom Sadu: Contemporary Thesaurus uspješno promoviše savremenu scenu

Novi Sad - Izložba radova deset umjetnika "Contemporary Thesaurus" Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske na najbolji način promoviše novi presjek savremene vizure umjetnosti u Srpskoj, što se pokazalo i na otvaranju ove postavke u Muzeju savremene umjetnosti u Vojvodini u Novom Sadu.

Postavka je krenula na svoje značajno umjetničko putovanje koje je važno, prije svega, za širenje kulturne diplomatije, promociju stvaralaštva različitih generacija, ali i kako bi se još jednom dokazala uspješna saradnja između ove dvije institucije kulture. Iz Muzeja savremene umjetnosti RS za "Glas Srpske" su potvrdili da su zadovoljni reakcijama i brojem posjetilaca, te da će inspiracija ovih umjetnika u različitim oblicima uokvirena u vrijedne cjeline, javnosti u Novom Sadu biti dostupna do 24. jula. Koncept izložbe osmislila je Žana Vukičević, viša kustoskinja Muzeja savremene umjetnosti RS.

- Ovim gostovanjem nastavljena je dugogodišnja uspješna saradnja između ove dvije institucije koja je do sada rezultirala nizom značajnih projekata - rekla je direktor Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković.

Najavila je sljedeće umjetničko putovanje, koje se nastavlja u Beogradu, pa se izložba iz Novog Sada 28. jula seli u galeriju "Podroom" Kulturnog centra Beograd, gdje će biti otvorena do 20. avgusta.

- Izložbom su obuhvaćena djela Igor Bošnjaka, Ninoslava Kovačevića, Nikole Kekerovića, Mladena Miljanovića, Radenka Milaka, Borjane Mrđa, Mile Panić, Selme Selman, Saše Tatić i grupe "Tač.ka", koji su svojim aktivnim i intenzivnim prisustvom na savremenoj sceni ovog prostora detektovani kao njeni vodeći nosioci - podsjetila je Vujkovićeva.

"Contemporary Thesaurus", kako kaže, teži identifikovanju novih koncepcijskih polazišta savremenih umjetničkih praksi koje nastaju u Republici Srpskoj i njihovom pozicioniranju u odgovarajućim kontekstualnim matricama.

- Selekcijom nekoliko najvažnijih, najreferentnijih i najrecentnijih umjetničkih pojava, te njihovom interpretacijom u skladu sa različitim parametrima savremenosti proisteklim iz aktuelnih teorija umjetnosti, dobijena je kategorizacija u idejne i kontekstualne cjeline, a koje pružaju mogući model iščitavanja pojedinačnih autorskih izraza - kazala je ona.

Ovi individualni umjetnički opusi, priča Vujkovićeva, prepoznati su kao jezgra aktivnih razvojnih procesa i kontinuirane kvalitativne nadgradnje.

Pluralizam izraza

- Izložbom se želi predstaviti kontinuitet trajanja ove žive i heterogene mikroscene i njene ekspanzije tokom relativno kratkog perioda, a obilježene izrazitim pluralizmom autorskih izraza nekoliko generacija mladih umjetnika - rekla je Sarita Vujkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana