Izložba Milivoja Unkovića u Doboju: Unutrašnji dijalog u ciklusu Put ka nebu

Dijana Dujić
Izložba Milivoja Unkovića u Doboju: Unutrašnji dijalog u ciklusu Put ka nebu

Doboj - Tradicionalnim 20. bogojavljenskim koncertom na kome je nastupio ansambl "Balkanofonija" iz Beograda i izložbom slika svjetski priznatog akademskog slikara i vajara Milivoja Unkovića u ponedjeljak uveče je počela ovogodišnja sezona kulturnih dešavanja u gradu Doboju.

Na otvaranju izložbe akademik Milivoje Unković je podsjetio da je 2003. godine u ovom gradu izlagao dio svojih slika, a direktor Centra za kulturu i obrazovanje Doboj Novak Radojčić rekao je da je riječ o 37. samostalnoj izložbi Unkovića.

Postavke ove izložbe, na kojoj je predstavljeno šesnaest djela, koncipirana je samo za Umjetničku galeriju dobojskog Centra za kulturu i obrazovanje u Doboju.

Prvi put na ovoj izložbi predstavio je i djela iz ciklusa "Put ka nebu", koja su završena krajem prošle godine. Nova umjetnička djela ovog svjetski priznatog likovnog umjetnika su nastavak ciklusa slika pod nazivom "Sudbina kao povod", koji je trajao skoro dvije decenije.

- Na prvi pogled se radi o jednom dijalogu u čisto likovnom kontekstu između geometrijskih formi. A, ja volim da kažem čovjekolikih formi, koje meni kao autoru, slikaru, u tom nekom unutrašnjem dijalogu između čovjekolike i apstraktne forme, pružaju široku lepezu u onom smislu likovnog istraživanja i preispitivanja vlastitog senzibiliteta. Tako da su slike poprilično transparentne u smislu njihovog procesa nastajanja od onog prvog crteža, do zadnjih poteza kistom - rekao je Unković.

On je dodao da se uglavnom radi o cjelini i dijalogu, igri horizontala, vertikala i unutrašnjih kompozicionih struktura koje su čitljive. Ova izložba biće postavljena u Doboju do 16. februara. Otvaranju izložbe, pored brojnih zvanica, prisustvovao je i generalni konzul Srbije u BiH Vladimir Nikolić.

Izložba je prethodila tradicionalnom bogojavljenskom koncertu, koga je dobojski hram kulture organizovao dvadeseti put uoči velikog pravoslavnog praznika - Bogojavljenja.

Dobojska publika uživala je u koncertu beogradskog šestočlanog sastava "Balkanofonija" koji izvode romske, latino, klasične, pop i srpske tradicionalne pjesme obojene balkanskom melodijom.

- Pored toga što koristimo harmoniku, tradicionalni instrument prepoznatljiv u balkanskoj muzici, koristimo vokale koji pevaju na tradicionalan način. Naša muzika, naš repertoar obiluje balkanskim harmonijama i to je ono kada kažemo da bojimo Balkanom sve što sviramo i to je ono što našu muziku čini prepoznatljivom - objasnio je gitarista Nikola Starčević.

Kako je istakao, ovaj sastav da iza sebe ima brojne nastupe u svjetskim i evropskim zemljama.

- Balkanska muzika postaje sve popularnija u svetu, čak i u Americi. Postoji veliko interesovanje među njihovim džez muzičarima za balkanske motive, a naročito u slovenskim zemljama gde mi često nastupamo. Ova muzika nema geografskih barijera i stvarno je podjednako primaju na različitim meridijanima - ispričao je Starčević.

Kako je zaključila vokal ansambla "Balkanofonija" Milena Marinković, riječ je o muzici koja bi trebalo da se svidi velikoj većini ljudi.

- Prosto je pitka, sažeta, jednostavna i lepa - poručila je ova vokalna umjetnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana