Izložba Mile Sredojevića u Gradišci: Svakodnevni život kroz Svjetlo tame

M. V.
Izložba Mile Sredojevića u Gradišci: Svakodnevni život kroz Svjetlo tame

Gradiška - Izložba slika "Svjetlo tame" autora Mihajla Mile Sredojevića, akademskog slikara, otvorena je u Zavičajnom muzeju u Gradišci, rodnom gradu ovog umjetnika.

Posjetioci su prošetali kroz dva ciklusa i upoznali se sa 27 Sredojevićevih slika, rađenih uglavnom tehnikom ulje na platnu.

Prvi ciklus, kako je objasnio Sredojević u srijedu uveče, odnosi se na slike mrtve prirode, malih i običnih stvari iz svakodnevnog života, među kojima preovladavaju knjige.

- Drugi ciklus su ulice, fasade i prozori, na njima odslikavam ono što je vrijeme u svom protoku naslikalo na kućama, vratima, prozorima..., jer mi se to čini interesantnim - istakao je slikar.

Inspiraciju, kako kaže, lako pronalazi.

- Ne eksperimentišem mnogo i držim se koncepta klasičnog slikarstva, koje se svodi na odnos svijetlog i tamnog, zbog toga i naziv "Svjetlo tame" - rekao je Sredojević i dodao da su izložene slike nastale u proteklih pet godina.

Predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Gradiške akademski slikar Milovan Čikić izrazio je zadovoljstvo što je jedan od najiskusnijih gradiških slikara priredio izložbu u svom gradu, dok je v.d. direktora Zavičajnog muzeja Gradiška Bojan Vujinović ocijenio da je Sredojević izgradio svoj originalni stil i da ga ljudi prepoznaju po njegovim djelima.

Izložba "Svjetlo tame" u Zavičajnom muzeju u Gradišci biće otvorena do 30. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana