Izložba Kate Mijatović: Između neba i zemlje put do sna

Aleksandra Madžar
Izložba Kate Mijatović: Između neba i zemlje put do sna

Banjaluka - Dah Italije koji je uplovio zajedno sa autentičnom venecijanskom bijelom gondolom, koja se usidrila u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, obilježio je otvaranje izložbe "Između neba i zemlje" umjetnice Kate Mijatović iz Hrvatske.

Nesvakidašnji prizor izazvao je iznenađenje i veliku zainteresovanost banjalučke publike koja je u četvrtak uveče došla da se upozna sa specifičnom postavkom kojom je predstavljen Paviljon Hrvatske na 55. venecijanskom bijenalu 2013. godine.

Izložbu je otvorio ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Igor Vidović, a ovom kulturnom događaju prisustvovale su mnoge ličnosti iz kulturnog i javnog života Srpske.

Podršku ovoj umjetničkoj saradnji dali su i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, konzul Republike Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, konzul Republike Hrvatske u Banjaluci Dunja Jevak, kao i glumac Tihomir Stanić. Prisutne je pozdravila i v.d. direktora Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković.

- Između neba i zemlje nalazi se puno toga, ali kad se sve to svede na neke bitne stvari, ispada da su to, u stvari, samo snovi. U ovom projektu je najvažnije što osjetim zajedništvo u sanjanju i ispostavilo se da su ljudi svjesni koliko je važno sjetiti se sna i osvijestiti ga - rekla je Mijatovićeva.

Naše nesvjesno stanje, kako je rekla, određuje puno više nego što smo mi svjesni.

- Na neki način cijeli naš život je san - istakla je ova multimedijalna umjetnica.

Kustos projekta i izložbe Branko Frančeski i direktor Galerije umjetnosti u Splitu, izrazio je nadu da će Banjalučani spoznati opus Kate Mijatović i 20 godina njenog rada na temu nesvjesnog.

Zaljubljenici u umjetnost imaće priliku da video-performanse, fotografije, interaktivne instalacije, socijalne skulpture koji su dio ove postavke pogledaju do 14. septembra.

Arhiv snova

Posebnu pažnju publike privukao je arhiv snova. Mnogi od njih pristupili su arhivu snova i postali dio instalacije nesvijesti. U ponuđeni internet portal upisali su svoje snove i time postali dio specifične i jedinstvene baze onlajn snova. U ovoj bazi do sada je uneseno 2.000 snova, a to su zapisi koji ostaju trajno i projekat koji traje beskonačno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana