Izložba “Inter/Akcija 2022” od sutra na tri lokacije u Banjaluci: Savremenost u različitim formama

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

BANjALUKA - Razmjena ideja, susreti različitih umjetničkih usmjerenja i preispitivanje savremene umjetnosti iz vizure mladih umjetnika biće objedinjeni izložbom “Inter/Akcija 2022” koja će u Banjaluci od sutra biti postavljena na tri lokacije.

Galerija “Plus”, Kamena kuća tvrđave Kastel i Muzički paviljon parka “Petar Kočić” u Banjaluci mjesta su gdje će biti izloženi radovi studenata i studentkinja završnih godina osnovnih i master studija Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda (FLU) i Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci (AUBL).

Izložba će biti otvorena sutra u 19 časova u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel, a posjetiocima na tri lokacije dostupna do 14. novembra.

“Inter/Akcija” je projekat dijaloga, saradnje i razmjene ideja o pitanjima savremene umjetnosti, koji od 2016. godine realizuju studentkinje i studenti Fakulteta likovnih umetnosti i Odeljenja za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U tom projektu, čiji centralni program je izložba, od prošle godine učestvuje Akademija umjetnosti u Banjaluci, uz podršku Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske.

- Izložba “Inter/Akcija 2022” okuplja umjetničke pozicije studentkinja i studenata koji se kreću od subjektivnih, intimnih pogleda na složena stanja savremenosti do razmatranja njenih široko shvaćenih društvenih okvira. Izražavajući se kroz različite tehnike i medije, mladi umjetnici i umjetnice progovaraju o različitim formama sopstvene savremenosti - saopšteno je iz Muzeja savremene umjetnosti RS.

Studenti sa FLU iz Beograda, čiji radovi će biti predstavljeni publici, su Jovana Babić, Sonja Lundin, Nevena Ostojić, Barbara Laković, Mladen Mićić, Pavle Ćurčić, Luka Ličina, Pavle Banović, Irena Simić, Marija Vilimonović, Vanja Žunić, Milica Katić i Marko Obradović. Sa Akademije umjetnosti u Banjaluci svoje radove izložiće Danijela Mihić, Aleksandra Kuzmanović, Isidora Branković, Jovan Došenović i Ognjen Milošević.

Kustoskinje projekta - studentkinje istorije umjetnosti sa Filozofskog fakulteta Beograd su Lea Stanković, Sofija Buzadžić, Dunja Aleksić, Andreja Drobnjak, Dušica Đekanović i Minja Lazareski, pod mentorstvom mladih istoričarki umjetnosti Ljubice Vujović i Jovane Trifuljesko.

Mentori i koordinatori na projektu su vanredne profesorice na FLU Biljana Đurđević i Olivera Parlić, zatim naučni saradnik na Filozofskom fakultetu Ana Ereš, naučni saradnik na Filozofskom fakultetu, vanredni profesor na AUBL Borjana Mrđa, koordinator projektnih aktivnosti na AUBL Mia Ivančević, viši kustos u MSURS Mladen Banjac, kustos pripravnik u MSURS Isidora Banjac i asistenti na FLU Luka Tripković, Dunja Trutin i Lidija Delić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana