Izložba fotografija Tajane Dedić-Starović u Banjaluci: Priča o odrastanju uz objektiv

Danko Kuzmanović
Izložba fotografija Tajane Dedić-Starović u Banjaluci: Priča o odrastanju uz objektiv

Banjaluka - Moja priča sa fotografijom počela je davno, još nekad pred kraj osnovne škole. Ne mogu da kažem da se toliko dugo bavim fotografijom, ali tada se rodilo. Kasnije sam tek prelomila i rekla da je to nešto čim želim da se bavim u životu. Tada sam odlučila tome dati još više ljubavi.

Kazala je ovo fotografkinja Tajana Dedić-Starović, mnogima poznatija kao Artist ar Camera, prilikom otvaranja izložbe “Znakovi odrastanja” u Banskom dvoru Kulturnom centru.

O njenoj trećoj samostalnoj izložbi govorila je akademska slikarka Nina Babić, ističući da je najsnažnija poruka u Tajaninim fotografijama - istina.

Fotografkinja je izrazila veliko zadovoljstvo vidjevši da je fotografijom povezala ljude koji dijele ljubav prema umjetnosti.

- Jako sam srećna. Moja očekivanja su nadmašena. Bilo je prelepo videti ljude u tolikom broju koji su došli da pogledaju izložbu i podrže moj rad, a sve to iz ljubavi prema umetnosti. Tako sam ja doživela atmosferu koja je vladala. Nije bilo nikakvih pretencioznosti, već samo zajednička ljubav prema umetnosti. Velika, javna zahvalnost ide Banskom dvoru Kulturnom centru, a posebno Mladenu Matoviću i njegovoj ekipi. Svaka čast na velikoj profesionalnosti i spremnosti da ustupe prostor i alternativnoj sceni - kazala je Tajana Dedić-Starović.

Publika ima priliku da stekne uvid u procese otkrivanja autorkinih dubina svijesti i nesvijesti, uspostavljanje i promjene stila i sazrijevanje, te da kreira sopstveni doživljaj stvaralaštva.

Autorkin jedini cilj je da promoviše slobodu, u svakom kontekstu, dokle god ona ne ugrožava druge i dok je stvar saglasnosti. Takođe, bitan dio Tajaninog stvaralaštva zauzima koncept seksualnosti i provociranje svih onih koji se postide na spomen onoga što se radi u spavaćoj sobi. Glavni medij za postizanje rezultata su šljokice, roze boja, a u posljednje vrijeme i čitav spektar boja i različiti predmeti koji joj pomažu da se otisne u neke druge svjetove.

Ovom izložbom najavila je i kraj jednog ciklusa te prelazak na neke nove motive i poetiku u svom radu.

Tajana Dedić-Starović je fotografkinja i videografkinja iz Banjaluke. Fotografijom je počela da se bavi prije devet godina. Kroz svoj objektiv, Tajana istražuje djevojaštvo, ženstvenost i seksualnost, ali i svakodnevne situacije i dnevne rutine predstavljene na sve moguće i nemoguće načine. Oblasti fotografije u kojima djeluje su modna, portretna i budoar fotografija. Godine 2018. Snimila je svoj prvi kratki film “Šljiva u novembru”.

Od avgusta 2017. godine Tajanin rad reprezentuje američka talent agencija “Adolescent Content”. Tajana je do sada imala nekoliko grupnih izložbi u Los Anđelesu, Njujorku, Beogradu, Sarajevu i Banjaluci.

Izložba će biti otvorena do 15. oktobra.

Simbolika

Kroz ovu izložbu prikazan je presjek njenog dosadašnjeg rada - petnaest radova grupisanih u tri cjeline od pet fotografija.

Simbolika ove tri cjeline odnosi se na tri aspekta ličnosti (id, ego, superego), odnosno tri izvora iz kojih Tajana najčešće crpi inspiraciju, što ne čudi, s obzirom na to da je po obrazovanju psiholog. Muzika je takođe jedno od značajnih sredstava koje inspiriše autorku u njenom radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana