Izložba eksponata o misiji Ćirila i Metodija

SRNA
Izložba eksponata o misiji Ćirila i Metodija

Bijeljina - U bijeljinskom Centru za kulturu danas je otvorena izložba eksponata povodom 1.150 godina od dolaska misionara slovenske pismenosti na područje Velike Moravske, danas dijela Slovačke.

Izložba pod nazivom "1.150 godina od dolaska Ćirila i Metodija na područje Velike Moravske" predstavlja 11 eksponata postavljenih u galeriji Centra, a vlasništvo su Muzeja Slovačke u Bratislavi.

Izložbu je svečano otvorio ambasador Slovačke u BiH Jan Pšenica koji je rekao da su ova dva misionara slovenske pismenosti najprije napravili liturgijski jezik za stare Slovene, te time ostvarili nešto što danas svi Sloveni zajednički dijele.

"Svi koji žive u centralnoj Evropi ili južnoj, uključujući i Balkan, dijele ovaj misionarski posao, ali i ono što su, došavši tada u Veliku Moravsku, Ćirilo i Metodije ostarili - viziju zajedništva npr. Slovaka i građana BiH", rekao je slovački ambasador.

Pšenica je naveo da je želja Slovačke bila da se izložbom pokaže dio istorije ove zemlje u BiH, u kojoj danas Slovaci žive kao manjinski narod.

"Saradnja Slovačke i BiH na polju kulture svakodnevno se razvija i ovo nije prva, a sigurno neće biti ni posljednja izložba sličnog karaktera", rekao je slovački ambasador i podsjetio na oktobarski Međunarodni festival pozorišta za djecu održan u Banjaluci, gdje je u fokusu bila Slovačka.

Direktor Muzeja Semberije Mirko Babić rekao je da se u misiji Ćirila i Metodija ogleda jedna od najvećih priča u istoriji Evrope, te da su oni njeni zvanično proglašeni zaštitnici, i od pravoslavne i katoličke crkve.

"Njihov značaj je nemjerljiv za kulturu i duhovni integritet današnje Evrope, jer su 863. godine izvršili misiju pokrštavanja svih Slovena, slovenski jezik proglasili jednim od svjetskih jezika, osim jevrejskog, grčkog i latinskog", rekao je Babić i podsjetio da su oni i tvorci dva pisma glagoljice i ćirilice, rađene po uzoru na grčko pismo.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da grad ima dosta dobru saradnju sa Udruženjem Slovaka Bijeljina, a namjera je da se sa slovačkom Ambasadom nastavi dobra saradnja na svim poljima, pa i ekonomskom.

Na području Bijeljine živi tridesetak slovačkih porodica, a u ovom gradu imaju i svoju crkvu i groblje, kao nigdje u BiH.

Izložba postavljena danas u Centru za kulturu rezultat je saradnje Udruženja Slovaka Bijeljina, slovačke Ambasade i Centra za kulturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana