Izložba djela Nadežde Petrović otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske

Milanka Mitrić
Otvorena izložba
Foto: N. Mićević | Otvorena izložba

BANjALUKA - U čast jedne od najvećih srpskih slikarki, Nadežde Petrović, a povodom 150 godina od njenog rođenja, u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske sinoć je otvorena izložba "Modernost i nacija".

Autori koncepta izložbe i monografije su prof. dr Lidija Merenik i prof. dr Igor Borozan, sa katedre za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Izložba je nastala u saradnji sa Narodnim muzejom Srbije, gostovala je u Sloveniji, u galeriji "Božidara Jakca" u Kostanjevici na Krki, a nakon gostovanja u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske 11. oktobra biće otvorena u galeriji "Nadežda Petrović" u Čačku.

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković rekla je da izložba, osim djela iz Narodnog muzeja Srbije, obuhvata i djela iz Umetničke galerije "Nadežde Petrović" u Čačku, Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Galerije Matice srpske u Novom Sadu.

- Nadežda Petrović je svojim obrazovanjem, znanjem, upornošću i velikom energijom bila ispred svog vremena. Ona je prva slikarka koja je Srbiji donosila novine i drugačije izraze u slikarstvu i nije se osvrtala na stalne kritike. Radila je još više i znala da će jednog dana njeno slikarstvo biti priznato. Upravo ova izložba ukazuje na činjenicu da je Nadežda Petrović vidjela više ciljeve kroz svoj umjetnički rad i aktivizam - rekla je Vujkovićeva za "Glas Srpske" i dodala da zajedno sa djelima, koja su postavila temelje srpskog modernog slikarstva, publika može da pogleda i fotografije kojima je Nadežda Petrović dokumentovala stvarnost i događaje čiji je neposredni svjedok bila i sama.

Kako Vujkovićeva ističe, život i djelo Nadežde Petrović treba sagledati kroz sve aspekte njene ličnosti.

- Bila je predana ideji povezivanja južnoslovenskih naroda preko slikarstva, vjerovala je da su umjetnost i tradicija najbolje niti za povezivanje naroda i na tom narativu gradila je novi likovni izraz prevazilazeći okvire epohe u kojoj je živjela. Nadeždin kratak ali intenzivan život je bio ispunjen harizmom i pravdoljubivošću a to najbolje možemo da pratimo kroz njen aktivan društveni angažman, kojem je bila predano posvećena kao jedan od osnivača Kola srpskih sestara, ali i kao dobrovoljna bolničarka za vrijeme balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata - objašnjava Vujkovićeva i dodaje da, ako se osvrnemo na jednu takvu predanost, kakvu je Nadežda Petrović imala, na njenu posvećenost slikarstvu, humanitarnom radu, rodoljublju, kao i borbi za socijalna, društvena i ženska prava, vidjećemo da u tome leži njena najveća snaga.

Vujkovićeva navodi da će izložba imati i prateći program, u vidu radionica namijenjenih djeci, stručnih javnih kustoskih vođenja, posjeta i drugih različitih programa.

- Posebno izdvajam monodramu "Nenapisana pisma" po tekstu Milkice Miletić, nagrađivane književnice iz Čačka, koji je za scenu adaptirala i režirala Nataša Radulović sa Vanjom Milačić u ulozi Nadežde Petrović, o kojoj će javnost biti blagovremeno obaviještena. Zadovoljstvo mi je što će postavka izložbe Nadežde Petrović "Modernost i nacija" u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske imati i poseban program inkluzije za slijepa i slabovida lica koji je realizovan u saradnji sa Tiflološkim muzejom iz Zagreba i Specijalnom bibliotekom za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, a koji uključuje taktilne  reprodukcije djela Nadežde Petrović - kazala je ona i dodala da će taj program biti posebno realizovan na slikama "Bavarac sa šeširom", "More", "Prizrenka" i "Gračanica".

Vujkovićeva je, govoreći o cjelokupnoj izložbi posvećenoj ovoj velikoj slikarki, posebno izdvojila njene riječi "Umetnost ne profaniše, ona podiže pali moral, pomaže razvitak socijalnih pitanja i evoluciju naroda, podiže kult u čoveku do najviših granica, vrednost jedinke i celog plemena u očima naprednih naroda. Umetnost je najglavniji vaspitač čoveka i naroda."

Izložba "Modernost i nacija" biće otvorena do  26. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana