Izložba Darka Đurovića otvorena u Muzeju Kozare u Prijedoru: Nadrealni svijet u realnim oblicima

S. T.
Izložba Darka Đurovića otvorena u Muzeju Kozare u Prijedoru: Nadrealni svijet u realnim oblicima

Prijedor - Izložba slika akademskog slikara iz Podgorice Darka Đurovića otvorena je u Muzeju Kozare u Prijedoru.

Đurović pripada najmlađoj generaciji crnogorskih nadrealista i prijedorskoj publici se predstavlja prvi put i to sa 18 ulja na platnu.

Direktor muzeja Zoran Radonjić je, otvarajući izložbu, istakao da je ovaj autor dobio mogućnost da se predstavi prijedorskoj publici zahvaljujući izboru Umjetničkog savjeta ove ustanove.

- Likovnost radova ovog autora je nesporna, a i sam sadržaj je prilično zanimljiv jer nešto poput ovog nadrealizma, odnosno realnih oblika u nerealnim odnosima tog fantastičnog slikarstva nije baš česta pojava u našim muzejima i galerijama - rekao je Radonjić.

Autor izložbe Darko Đurović pojasnio je da je tema kojom se bavi njegovo slikarstvo u stvari iracionalno ponašanje čovjeka.

- Time sam se usmjerio ka mogućnosti etimološkog predstavljanja različitih ponašanja ljudi i iracionalnosti vremena - rekao je Đurović.

Kustos Muzeja Kozare Aleksa Milić istakao je da se slikarstvo Darka Đurovića može sagledati i kao slikarstvo apsurda u kojem je sve moguće, gdje je čovjekova određenost u prostoru i vremenu krajnje iracionalna.

Izložba ovog mladog crnogorskog autora, koja je dio programa Kulturnog ljeta u Prijedoru, biće otvorena do 30. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana