Iz­lo­žba Da­ni­je­le Mi­hić otvo­re­na u Ban­skom dvo­ru

Milanka Mitrić
izložba
Foto: B. Brezo | izložba

BA­NjA­LU­KA - Iz­lo­žba "Da­nas sam..." aka­dem­ske sli­kar­ke Da­ni­je­le Mi­hić sinoć je otvorena  u ma­lom iz­lo­žbe­nom sa­lo­nu Ban­skog dvo­ra.

Iz­lo­žba je ime do­bi­la po jed­noj od nje­nih sli­ka, a umjet­ni­ca, sli­ka­ju­ći auto­por­tre­te na du­ho­vit na­čin, pro­ble­ma­ti­zu­je po­je­di­ne obra­sce po­na­ša­nja i raz­mi­šlja­nja.

- Auto­por­tret je in­spi­ra­ti­van za autor­ku i vr­lo če­sto, ko­ri­ste­ći se­be kao sred­stvo iz­ra­ža­va­nja, ona nam po­ka­zu­je emo­ci­je ili psi­ho­lo­ška sta­nja u ko­ji­ma se sva­ko od nas mo­že pre­po­zna­ti. Se­ri­ja je na­sta­la autor­ki­nom raz­ra­dom auto­por­tre­ta u ši­rem kon­tek­stu - pred­sta­vlja­ju­ći se­be kroz raz­li­či­te ka­rak­te­re umjet­ni­ca stva­ra le­pe­zu ži­vo­pi­snih li­ko­va, ko­ji su za­pra­vo pro­iz­vod nje­nog ana­li­tič­kog pro­mi­šlja­nja lju­di ko­ji je okru­žu­ju i svi­je­ta u ko­jem se kre­će - ka­za­la je kustos Isi­do­ra Ba­njac.

Po­stav­kom su ob­u­hva­će­ne sli­ke i lut­ke ko­ji­ma Mi­hi­će­va, u stva­ri, po­ka­zu­je jed­nu so­ci­o­lo­šku stu­di­ju ko­jom su ana­li­zi­ra­ne mno­gi­ma bli­ske po­ja­ve.

- Mi­slim da je osnov­na te­ma mo­jih ra­do­va ljud­sko po­na­ša­nje u od­re­đe­nim dru­štve­nim si­tu­a­ci­ja­ma. Na­ro­či­to mi je za­bav­no ka­ko sva­ko ima ne­ku ulo­gu u dru­štvu ko­ja ni­je iskre­na kad smo sa­mi sa so­bom. Vo­lim da ko­sti­mi­ma imi­ti­ram od­re­đe­ne pro­fi­le lju­di, to me zabavlja - ka­za­la je aka­dem­ska sli­kar­ka Da­ni­je­la Mi­hić.

Iz­lo­žbu, ko­ja je po­sje­ti­o­ci­ma do­stup­na do 15. ja­nu­a­ra, otvo­rio je di­rek­tor Ban­skog dvo­ra Mla­den Ma­to­vić.

Mi­hi­će­va je ro­đe­na 1997. go­di­ne u Ba­nja­lu­ci, gdje je 2020. di­plo­mi­ra­la na Aka­de­mi­ji umjet­no­sti Uni­ver­zi­te­ta  Ba­nja­lu­ci, od­sjek sli­kar­stvo. Re­a­li­zo­va­la je ne­ko­li­ko sa­mo­stal­nih iz­lo­žbi, od ko­jih je pr­va bi­la na Fi­lo­lo­škom fa­kul­te­tu u Ba­nja­lu­ci 2018. go­di­ne, za­tim u Kul­tur­nom cen­tru "UDAS" u Ba­nja­lu­ci 2020. go­di­ne, a za­tim "Igre i tran­sfor­ma­ci­je" (ga­le­ri­ja "Plus", 2021), te "Li­ca" (Cen­tar za kul­tu­ru i obra­zo­va­nje Lak­ta­ši, 2022) i "Ži­vje­la cu­ga" (ga­le­ri­ja "Va­gon", 2022).

Osim po­me­nu­tih, iz­la­ga­la je na broj­nim grup­nim iz­lo­žba­ma i do­bit­ni­ca je broj­nih pri­zna­nja za svoj rad. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana