Izložba "Crkve brvnare - čuvari tradicije" u Muzeju Republike Srpske

GS
Foto: NN

BANjALUKA - Izložba "Crkve brvnare - čuvari tradicije", autora Stanka Kostića, fotografa iz Beograda, biće otvorena u Muzeju Republike Srpske (MRS) sutra u 18 časova.

Autor kroz ovu izložbu, kako je saopšteno iz MRS, predstavlja arhitektonsko nasljeđe naroda i umijeće tadašnjih majstora u gradnji crkvi brvnara.

"Izložba želi da ukaže i na veliki istorijski značaj ovih objekata narodne sakralne arhitekture - u to vrijeme, drvena građa je bila dostupna, te su u slučaju potrebe objekti mogli veoma brzo da budu demontirani i preneseni na bezbjedniju lokaciju, a njihova izgradnja nije iziskivala vještine koje nisu poznavali lokalni graditelji", navedeno je u saopštenju.

Gradnja crkava brvnara je prirodni nastavak stare, narodne neimarske tradicije sa veoma ograničenim resursima i prema trenutnim mogućnostima naroda tokom viševjekovnog perioda borbe za duhovni i fizički opstanak, a imale su veliki značaj za narod, jer je crkva u teškim vremenima nakon propasti blistave srpske srednjovjekovne države, bila mjesto okupljanja, vjerovanja i nade u opstanak.

"Crkve brvnare su objekti arhetipske forme, svedene, monaški skromne, svojim oblikom najsličnije izvornom doživljaju kuće. Narod je mogao da ih razumije kao mjesto liturgijskog bogosluženja, ali i kao svoj dom, kao kontinuirani doživljaj topline doma", pojašnjeno je u saopštenju.

Osim fotografija eksterijera, posjetioci će moći da vide i dio ikonopisa koji je zatečen u crkvama brvnarama, čiji su autori putujući zografi i naši ikonopisci toga vremena.

Kostić je više od stotinu puta samostalno izlagao u Republici Srbiji i inostranstvu, a učestvovao je i u preko 70 kolektivnih izložbi. Za svoj rad je više puta nagrađivan. Utemeljio je dva legata.

Izložba će za posjetioce biti otvorena do 14. januara 2024. godine, prenose Nezavisne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana