Izložba “Čitaj rokenrol!” od sutra u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske

Milanka Mitrić
Izložba “Čitaj rokenrol!” od sutra u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske

BANjALUKA - Muzika i književnost prepleteni su često na različite načine, a jedan prikaz njihovog preplitanja oživljen je izložbom “Čitaj rokenrol! – Bendovi rođeni iz književnih stranica”.

Ova izložba autora Suzane Pešević Stojanović, Lane Šaula i Saše Levija biće otvorena danas u 12 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske.

Kako je rekla jedna od autorki izložbe Suzana Pešević Stojanović prvobitno je planirano da to bude jedna “instalacija” , inspirisana člankom o bendovima čija imena su bila inspirisana književnošću, ali je na kraju postala izložba, na kojoj su radili skoro pola godine.

- Istraživši koji su sve bendovi dobili ime po književnim djelima, odabrali smo one bendove i one knjige za koje smo smatrali da su poznatiji i/ili uticajniji u svijetu muzike i književnosti. U izložbi je predstavljeno 26 bendova i 25 književnih djela po kojima su bendovi dobili ime. Između ostalih, predstavili smo i sljedeće bendove: “Azra”, “The Doors”, “Prljavo kazalište”, “Joy Division” i dr. Ono što bih istakla jeste i podatak da se i jedan banjalučki bend našao na ovoj listi. Takođe, na jednom plakatu (foreksu) napravili smo i listu pjesama koje su inspirisane književnošću - rekla je ona za “Glas Srpske”.

Pešević Stojanović je objasnila da su se iznenadili koliko je bendova ime dobilo po književnom djelu, što je pokazalo da su umjetnosti ispreplitane i da se međusobno inspirišu od početka.

- Tokom istraživanja naišli smo na zanimljive podatke o bendovima i o nastanku njihovih imena. Pojedini bendovi imenom uzetim iz književnog djela željeli su pokazati svoje mjesto na muzičkoj sceni, kao i muzički žanr koji su njegovali. S druge strane, neki bendovi odabrali su ime iz književnog djela samo zato što im je zvučalo zanimljivo. Kada su u pitanju književna djela, većinom su to poznati romani, koji imaju izuzetno važno mjesto u književnoistorijskom kontekstu. Neću otkrivati previše, samo ću napomenuti to da se među djelima našao i jedan strip, kao i jedan roman koji još nije preveden na srpski jezik - istakla je ona.

Kako je rekla, jedan od glavnih ciljeva izložbe je upravo popularizacija knjige, biblioteke i čitanja kod mlađih generacija, ali i kod onih koji nisu baš ljubitelji čitanja.

- Smatramo da ovakva izložba zaista može uticati na popularizaciju knjige, jer nam približava književnost na drugi način i iz drugog ugla - objasnila je ona.

Izložba će biti predstavljena u izložbenom salonu Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske.

Povezanost

Pešević Stojanović je rekla da, kada je u pitanju preplitanje različitih umjetnosti i njihovo međusobno inspirisanje, to nije nešto novo.

- Naime, još u staroj Grčkoj njegovana je sinkretičnost umjetnosti. Naša izložba samo je jedan primjer toga koliko su umjetnosti povezane, ali i koliko su značajne za cijelo čovječanstvo - objasnila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana