Izložba “Art & Facts” otvorena u Banjaluci

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

Banjaluka – Izložba “Art & Facts”, koja je nastala kao autorski projekat nazvan “'80 i '90 danas” Udruženja za unapređenje i razvoj vizuelne i likovne umetnosti Art-zum iz Beograda otvorena je večeras u kamenoj kući na tvrđavi Kastel.

Projektom su radovi umjetnika i umjetnica smješteni u raznovrsne koncepte, kako bi se njihove umjetničke prakse mogle sagledati iz raličitih uglova, a izložba ukazuje na problematiku tradicionalnog značenja pojma “artefakt” te potrebe njegovog redefinisanja.

- Umetnički rad, sam po sebi, predstavlja artefakt, bilo da je izveden u klasičnim medijima poput slikarstva, skulpture i grafike, bilo da pripada novim medijima, ili je nematerijalan, vremenski ograničen (muzička interpretacija, glumačka uloga, umetnički performans). Ipak za razliku od ostalih artefakata umetničko delo nije “samo” artefakt jer poseduje kulturnu vrednost i društveni status - navela je istoričarka umjetnosti Ivona Fregl, koja je kustoskinja ove izložbe.

Ona je rekla da izložba za cilj ima da publici približi rad umjetnika, te da posmatrače djela zainteresuje za dalja istraživanja.

Izložba “Art & Facts” podijeljena je na nekoliko tematskih cjelina, a svaka cjelina je određeni artefakt.

- Imamo fotografije, arhitekturu, predmete iz svakodnevne upotrebe, fotografije iz ličnih albuma i arhiva, radnje, simbole, misli, ideje, pisano djelo, arhiv kao umjetnički rad i telo kao artefakt - kazala je ona.

Direktor Banskog dvora Mladen Matović kazao je da je veliko zadovoljstvo što je, nakon dogovora, priprema, ali i odgađanja zbog pandemije ova izložba konačno realizovana i otvorena u Banjaluci.

- Ova izložba predstavlja nastavak prakse Banskog dvora kao polivalentne ustanove kulture da u kontinuitetu organizuje reprezentativne sadržaje iz oblasti muzičke umjetnost, književnosti, filmskih, dramskih i likovnih umjetnosti. U prethodnih nekoliko dana trudili smo se da budemo što bolji domaćini i nadam se da smo u tome uspjeli - rekao je Matović.

Banjalučka publika će sve do 8. aprila imati priliku da u okviru ove postavke uživa u radovima Aleksandra Rafajlovića, Slobodanke Stupar, Anice Vučetić, Nine Todorović Darije Kačić, Dobrivoja Krgovića, Dragane Ilić, Dragoslava Krnajskog, Dušana Petrovića, Đorđija Crnčevića, Igora Antića, Srđana Apostolovića, Marije Dragojlović, Milete Prodanovića, Milice i Vladimira Perića, Perice Donkova, Slobodana Kojića, Vladimira Ristivojevića i Zdravka Joksimovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana