Izložba Arhiva RS u Skoplju: Svjedočanstva o mladima željnim slobode

Mirna Pijetlović
Izložba Arhiva RS u Skoplju: Svjedočanstva o mladima željnim slobode

Skoplje - U Muzeju Makedonije u Skoplju juče je otvorena izložba arhivskih dokumenata "Mlada Bosna i Sarajevski atentat", koju je pripremio Arhiv Republike Srpske povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Izložbu je otvorio ambasador BiH u Makedoniji Zdravko Begović uz prisustvo direktora Arhiva RS Dušana Popovića i arhivskog savjetnika i pomoćnika direktora Bojana Stojnića, koji je autor izložbe i dvojezničnog ilustrovanog kataloga.

Na 38 panoa predstavljeno je 249 eksponata podijeljenih u pet hronološko-tematskih cjelina - Mlada Bosna, Zaverenici i izvršioci Sarajevskog atentata, Sarajevski atentat, Julska kriza 1914. i Stradanja Srba u BiH.

Izložba u Skoplju plod je saradnje Državnog arhiva Makedonije i Arhiva Republike Srpske na osnovu protokola koji je potpisan 9. aprila 2012. godine u Banjaluci.

Autor izložbe Bojan Stojnić nazvao je politikantstvom pojedine današnje istorijske teze da je plan atentata u Sarajevu bio skovan u Beogradu.

- Od 1914. godine do danas nije pronađen nijedan istorijski dokument koji bi bio dokaz o umiješanosti kralja, vlade ili neke političke stranke iz Srbije u Sarajevski atentat. Treba prihvatiti realnost da je atentat u Sarajevu kao sam čin bio istorijski sporedan događaj, jer bi Velikog rata svakako bilo - rekao je Stojnić.

On je naglasio da su atentat izveli đaci i studenti okupljeni u organizaciji "Mlada Bosna", mladići željni slobode i oslobađanja od decenijskog austrougarskog jarma nad BiH.

- Pucanj u Sarajevu nije bio teroristički čin grupice terorista, nego zvono za početak velike buržoaske revolucije, koja je završila potpunim slomom propale feudalne monarhije kakva je bila Austrougarska - rekao je Stojnić.

Izložba "Mlada Bosna i Sarajevski atentat" ranije je predstavljena u više gradova Srbije i Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana