Izložba Aleksandre Kuzmanović otvorena u Banskom dvoru

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

BANjALUKA - Toplina kućne atmosfere, framenti života, ljudi, životinje, male i velike scene iz svakodnevice, sve to i još više stalo je u djela mlade akademske slikarke Aleksandre Kuzmanović i u njenu izložbu koja nosi naziv "Okolo".

Izložba je otvorena u malom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra, a na predstavljenim djelima prikazani su roditelji, baka, djed, kuća i životinje, a sve ih veže ljubav, odnosno, ljubav autorke prema svima, koja je oživljena na njenoj umjetnosti koju dijeli sa drugima.

- Zanimaju me mjesta i stvari u kojima su vidljivi tragovi života. Ljudi, životinje, ruralni pejzaži (tragovi netaknutog života), "čovjekova mjesta", prostori, rituali (tradicija) i međusobni odnos svega toga – objasnila je autorka o svojoj izložbi i motivima koje obuhvata.

Posjetiocima su predstavljena djela rađena različitim tehnikama - grafitnom olovkom, grafitnim štapićima, te uljem i tušom, a Kuzmanovićeva je, istakla da, iako joj ovo nije prva samostalna izložba, emocije na otvaranju su joj bile takve da se osjećala kao da jeste.

- Za svoj izraz koristi različite medije, a ovaj put se predstavljam  slikama i crtežima  rađenim  grafitom i tušem. Olovka je dosta praktična, nju često nosim sa sobom i imam mnogo crteža olovkom. Rad sa uljem sam zavoljela na trećoj godini studija, a prije toga sam imala neki otpor prema ovoj tehnici. Kada sam upoznala izdržljivost ulja, sada mi je postalo najzanimljivije za rukovati - rekla je Kuzmanovićeva, te objasnila da su motivi na njenim radovima lični, ali da je tema univerzalna.

Prisutnima se obratio direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović, a izložbu je zvanično otvorila profesorica Akademije umjetnosti univerziteta u Banjaluci Borjana Mrđa.

Slikarka Aleksandra Kuzmanović rođena je 1997. godine u Tesliću, gdje  završava srednju školu 2015. godine. U jesen iste godine upisala je Akademiju umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci, smjer slikarstvo. Prvu i drugu godinu pohađa u klasi prof. Svjetlane Salić Mitrović, dok je treću i četvrtu godinu završila u klasi prof. Borjane Mrđa.

Kuzmanovićeva je dobitnica nekoliko nagrada za svoj rad, a od treće godine studija izlaže samostalno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana