Izložba akademskog slikara Radenka Milaka u Zagrebu

Priredila: Mirna Pijetlović
Izložba akademskog slikara Radenka Milaka u Zagrebu

Zagreb - Zajednička izložba "Dates 2" umjetnika Radenka Milaka iz Banjaluke i Romana Uranjeka iz Ljubljane, koje je povezala ideja dokumentiranja vremena, svečano je otvorena u subotu uveče, u okviru Zbirki u pokretu zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti (MSU).

Dvojica umjetnika različitih generacija sarađuju zahvaljujući "Fejsbuku", gdje su se upoznali i na kojem protekle dvije godine obojica objavljuju svoje umjetničke radove.

Kroz ciklus "365 Image of Time" Milak je od početka 2013. godine svakodnevno slikao jedan crno-bijeli akvarel uzimajući za motiv istorijske događaje 20. i 21. vijeka, a predložak mu je uvijek bila dokumentarna fotografija.

Njihov umjetnički susret temelji se na konceptu povezivanja datuma, a nastaje kada Milak šalje Uranjeku svoj crno-bijeli, precizno datiran akvarel s prepoznatljivim događajima iz prošlosti, katastrofama ili važnim kulturnim zbivanjima.

Uranjek mu tada pridružuje jedan rad iz svog ciklusa, rukovodeći se ponajprije danom i mjesecom, ali ne i godinom, odabran iz arhive, koja sadrži više od deset hiljada radova.

Kako je rekao kustos izložbe Tihomir Milovac, događaji i motivi se povezuju i suprotstavljaju na idejnom, najčešće iracionalnom nivou, "pa se takav spoj ogleda u prostoru istorijsko nestvarnog, istoriji kakva se prema konvencionalnom tumačenju linearnog toka vremena nikada nije i ne može dogoditi".

- Novim narativom umjetnici su oslobodili prostor za poništavanje objektivnog, datumskog i hronološkog slijeda i omogućili pojavu istorije kao vlastite negacije u čemu su umjetnici, zbog svojih idealističkih težnji prepoznali značajni faktor upravo za pozitivne procese promjene ukupne istorije - pojasnio je Milovac.

Ovim umjetnicima, čija će izložba u MSU biti otvorena do 14. februara, zajedničko je to što su umjetničko djelovanje vezali uz područje kulturnog i političkog aktivizma umjetničkim sredstvima.

- Svoju umjetničku poziciju koriste kao prevodioci, medijatori pa i učitelji, koji nas postupkom ponavljanja uče ili barem podsjećaju da prošlost može i mora biti učesnik stvarnosti, ali ne kao teret nego kao pokretač  - zaključio je Milovac.

Izložbi su prisustvovali brojni ljubitelji umjetnosti iz Zagreba, kao i veliki broj stručnjaka, istoričara umjetnosti i kustosa iz regiona.

 Biografije

Roman Uranjek (1961) jedan je od osnivača i stalni član slavne slovenske umjetničke grupe IRWIN, osnovane 1983. u Ljubljani, kao dio umjetničkog kolektiva "Neue Slonjenische Kunst". Izlagao je na brojnim zajedničkim izložbama u svijetu, od Tate Moderna u Londonu do Venecijanskog bijenala.

Radenko Milak (1989), završio je Likovnu akademiju u Banjaluci, a postdiplomski u Beogradu. Pojavio se na umjetničkoj sceni BiH prije desetak godina. Osnivač je umjetničke udruge "Protok" te Bijenala savremene umjetnosti "SpaPort" u Banjaluci. Izlagao je u velikom broju evropskih galerija i muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana