Izložba akademika Dušana Otaševića u MSU RS: Umjetnik iz mašte magnet za publiku

Mirna Pijetlović
Izložba akademika Dušana Otaševića u MSU RS: Umjetnik iz mašte magnet za publiku

Banjaluka - Muzika iz starog tranzistora u replici sobe umjetnika Ilije Dimića na kojem se čuju melodije iz Španskog građanskog rata, ali i skulpture, slike i pilotska oprema zainteresovali su posjetioce Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Cijeli koncept Dimićevog lika detaljno je osmislio akademik Dušan Otaševića, koji je sve to pretvorio u postavku "Ilija Dimić - izložba slika i konstrukcija", koja je otvorena u četvrtak uveče uz prisustvo brojnih uglednih gostiju, akademika, eminentnih umjetnika i predstavnika javnog i kulturnog života Republike Srpske.

Kako je istakao Otašević, priča o izmišljenom heroju, avangardisti i pilotu Dimiću i dan-danas intrigira javnost.

- Izložba fantastično izgleda u ovom prostoru, a nadam se da će publika uživati u ovoj jedinstvenoj priči o umjetniku i heroju, za koga sam inspiraciju pronašao i u literaturi - kazao je Otašević.

Živopisni i jedinstveni umjetnički koncept, zajedno sa Otaševićem, osmislio je njegov prijatelj, ugledni scenarista, prevodilac i filmski teoretičar, pokojni Branko Vučićević. O ovom projektu na otvaranju je govorio i istoričar umjetnosti Ješa Denegri, koji je istakao da izložba ima dvojnu narav.

- Jedna je duhovita, pristupačna, a druga otvara veoma temeljna pitanja iz istorije umetnosti. Ova fikcionalna simulacija između ostalih problematizuje pitanje autora, originalnosti i kopije umetničkog dela, kao i paradokse rekonstrukcije fikcionalnih događaja ili pitanja da li se istorija umetnosti bavi dekonstrukcijom ili rekonstrukcijom umetnosti - kazao je Denegri.

Izložbu je otvorio predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, koji je istakao da je od "izuzetne važnosti što ljubitelji lijepe umjetnosti imaju priliku da pogledaju na koji to način umjetnost promišlja akademik Otašević".

Interesantnu postavku svi ljubitelji umjetnosti mogu da pogledaju do 26. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana