Izložba “4/PROSTOR 5” u Banskom dvoru Kulturnom centru: Spoj različitih umjetničkih uticaja

Milanka Mitrić
Izložba “4/PROSTOR 5” u Banskom dvoru Kulturnom centru: Spoj različitih umjetničkih uticaja

Banjaluka - Izložba “4/PROSTOR 5” beogradskih umjetnika Srđana Apostolovića, Zdravka Joksimovića, Dobrivoja Krgovića i Dušana Petrovića biće otvoren u ponedjeljak, 30. septembra, u velikom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra.

Otvaranje izložbe je predviđeno za 20 časova, a fokus postavke u Banjaluci biće osvrt na pitanja uočavanja, definisanja i konsekvenci međusobnih umjetničkih uticaja i to će biti okosnica prikaza njihove izložbe. 

- Umetnici Srđan Apostolović, Zdravko Joksimović, Dobrivoje Krgović i Dušan Petrović okupili su se krajem osamdesetih godina XX veka u okviru Likovne radionice galerije SKC-a u Beogradu, u čijoj organizaciji ostvaruju i svoje prve samostalne izložbe. Poredeći njihove domete sa novom britanskom skulpturom, likovna kritika daje im naziv pod kojim su do dan-danas poznati u stručnoj literaturi - nova beogradska skulptura. Do polovine '90-ih godina, SKC im omogućuje niz zajedničkih izložbi u okviru tadašnje države (Beograd, Zagreb, Dubrovnik, Sarajevo), ali i u inostranstvu (Pariz, Strazbur, Bari, Lisabon, Budimpešta), što svedoči o neverovatnom uspehu i umetničkom zamahu ovih, tada mladih, umetnika, uspehu koji prekida rat i sveopšta kriza ’90-ih godina - navela je o ovim umjetnicima istoričarka umjetnosti Ivona Fregl.

Umjetnici su tokom druge polovine devedesetih godina otišli na razdvojene i samostalne umjetničke puteve, ali su i dalje nastavili sa zajedničkom saradnjom. Prvu zajedničku izložbu organizovali su 2011. godine u Kući legata u Beogradu. Navedena izložba imala je zapažen odjek kod publike i likovne kritike. Nakon toga, predstavili su se u Novim Banovcima 2015. godine, a 2018-19. godine su odlučili da krenu novim putevima i da svoje radove predstave publici.

- Njihov umetnički izraz povezuje isti odnos prema vrhunskoj estetizaciji forme i poštovanju prirode materijala, sklonost ka preformulaciji i rekontekstualizaciji, kao i naglašen intelektualni pristup pri stvaranju umetničkog dela. Ipak, svaki od ove četvorice umetnika je izraziti individualista, snažna kreativna ličnost karakterističnog umetničkog senzibiliteta. Njihove zajedničke izložbe predstavljaju retku priliku da na istom mestu, jedne uz druge, vidimo radove ovih umetnika i na taj način ispravnije percepiramo njihove međusobne uticaje, koji često ostanu nedovoljno vidljivi, neiščitani negde u dubljim slojevima umetničkog dela - dodala je Fregl.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana