Izdavački poduhvat Zlatna sova

Aleksandra Madžar
Izdavački poduhvat Zlatna sova

Banjaluka - Nagrada "Moštanica" za izdavački poduhvat 18. međunarodnog "Glasovog" sajma knjige dodijeljena je Zavodu za udžbenike iz Istočnog Novog Sarajeva za romane sa konkursa za nagradu "Zlatna sova".

Najbolje djelo savremene književnosti i ove godine nagrađeno je priznanjem "Liplje", a nagrada je otišla u ruke "Službenom glasniku" iz Beograda za "Prokimenske putopise" Stanka Ž. Šajtinca.

Žiri ovogodišnjeg sajma odlučio je da se nagrada "Gomionica" za najbolju knjigu za djecu dodijeli Izdavačkoj kući "Pčelica" iz Čačka za knjigu "Svrakin sat" Gordane Timotijević.

Njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti ovjenčano je nagradom "Stuplje", koja je pripala manastiru Hilandar, Sveta gora i Pravoslavnom udruženju "Sveti Sava" iz Novog Sada za "Zakonik cara Stefana Dušana".

Žiri u sastavu Ranko Pavlović, Slavica Vasiljević-Ilić i Goran Milašin naglašavaju da su se trudili da odluku o nagradama donesu pravedno i ističu da je, osim nagrađenih, bilo dosta zanimljivih i kvalitetnih djela.

- Presrećni smo zbog nagrade. Drago mi je da je žiri prepoznao značaj koji je Zavod dao srpskoj književnosti konkursom "Zlatna sova". Ova nagrada nam je velika  motivacija za dalji rad - rekao je direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo Rade Ristović.

Zadovoljstvo zbog nagrade "Liplje" nisu krili ni predstavnici "Službenog glasnika" iz Beograda.

- Mi smo uvek ponosni kada dobijemo nagradu, ali ovaj put nam mnogo znači jer su u nominaciji bile i naše knjige "Dečani" na engleskom jeziku, dečija knjiga "Vidi čuda" i "Monografija o Kosovu" - rekli su predstavnici "Službenog glasnika".

Mlada, ali, kako kažu članovi žirija, već afirmisana izdavačka kuća literature za djecu "Pčelica" kandidovala je više svojih vrijednih kompleta i pojedinačnih knjiga. Žiri je smatrao da posebno treba istaći knjigu "Svrakin sat" Gordane Timotijević.

- Nagrada nam još više znači jer je autorka Gordana Timotijević već dobila nagradu "Rade Obrenović" za najbolji dečiji roman i nagradu za razvoj dečije književnosti - kazali su iz Izdavačke kuće "Pčelica".

Vrata "Glasovog" sajma, koji se ove godine održava pod motom "Knjiga na dar", biće otvorena do ponedjeljka do 18 časova, kada svi posjetioci mogu da kupe svoje omiljene naslove po sniženim sajamskim cijenama.

Subotu na ovoj smotri pisane riječi obilježiće gostovanje književnice Ljiljane Habjanović-Đurović, koja će se družiti sa posjetiocima na štandu izdavačke kuće "Globosino" od 11 do 14 časova.

Zaljubljenici u poeziju imaće priliku da se upoznaju sa novom zbirkom pjesama "Kada ti jave da sam umro" Gorana Vračara na štandu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, takođe u subotu od 12 do 13 časova.

"Gutenberg"

Zlatna plaketa "Gutenberg" za najbolje odštampanu i izloženu knjigu na ovogodišnjem sajmu dodijeljena je štampariji "Grafomark" iz Laktaša. Štamparija "Dnevne Nezavisne novine" nagrađena je Srebrnom plaketom, dok je Bronzana otišla u ruke štampariji "Publikum" iz Beograda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana