Izdavačka djelatnost značajna za očuvanje srpstva

Srna
Izdavačka djelatnost značajna za očuvanje srpstva

GRAČANICA - Ukoliko iščezne kultura Srba na Kosovu i Metohiji iščeznuće i srpski narod, istaknuto je večeras u Gračanici tokom promocije zbirke pjesama “Po njoj prašnjav sneg”, autora Milice Mitić Kostić iz Lapljeg Sela.

Izdavač zbirke je Izdavačko preduzeće “Lestve” iz Kosovske Mitrovice koje nastavlja tradiciju Izdavačkog preduzeća “Hvosno”, koje je 2011. godine prestalo sa radom.

Zoran Đorđević je, u ime izdavača, u pisanoj poruci podsjetio da se 1999. godine dogodio progon srpske i žive i pisane riječi, ugašene su mnoge biblioteke i domovi kulture, da bi “zajedno sa zatrpavanjem srpskih grobalja i crkava” bili izbrisani i tragovi srpstva na prostorima Kosova i Metohije gdje je još u vrijeme kralja Milutina formirana štamparija.

“Ukoliko iščezne kultura Srba na Kosovu i Metohiji iščeznuće i naš narod, što žLestvež izdavačkom djelatnošću nastoje spriječiti. Lestvama se penjemo i spuštamo, nastojeći da kao mala srpska brana u periodu satanizacije srpskog naroda spriječimo njegovo nestajanje sa prostora Kosova i Metohije”, napisao je Đorđević.

On je istakao da se u Biblioteci “Krstonoše”, koju su formirale “Lestve”, nalaze zbirke pjesama gotovo svih kosovsko-metohijskih pjesnika koji poslije 1999. godine žive i stvaraju na Kosovu i Metohiji.

Đorđević je naglasio da je dio bibliotečke građe formirane zarad očuvanja pisane riječi Srba sa Kosova i Metohije i “Mostobran”, “Lestvina” biblioteka autora koji sa svojim porodicama, poput Milice Mitić Kostić, majke petoro djece, žive u južnoj srpskoj pokrajini.

“Zbirka pjesama Milice Kostić Mitić jedan je od dvadeset naslova vezanih za srpsko stradanje samo zato što smo pravoslavne vere”, istakao je Đorđević u poruci.

Predstavljanju zbirke poezije “Po njoj prašnjav sneg”, koje je održano u čitaonici “Darinka Jevrić” u Domu kulture u Gračanici, osim članova porodice i prijatelja Milice Mitić Kostić, prisustvovalo je dvadesetak zaljubljenika poezije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana