"Ivanov" sutra premijerno na sceni Narodnog pozorišta RS

Ilijana Božić/Milanka Mitrić
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA- Predstava "Ivanov" rađena prema tekstu Antona Pavlova Čehova, a u režiji Željka Đukića, premijerno će biti izvedena sutra od 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci.

Tim povodom o ovom komadu, procesu rada i ulogama govorili su glumci i reditelj.

Režiser Željko Đukić naglasio je da je pomen Čehova, za ljude koje se bave pozorištem, uvijek mač sa dvije oštrice.

-To je veliki pisac sa izuzetnim zahtjevima, prosto da se uplašiš, jer uglavnom više šanse imate da propadnete s Čehovim. Kada uzmete njegov komad šanse da ne ispadne dobro su velike, jer sve mora da se uklopi da bi to bilo kako treba. Svaka uloga, svaka komponenta predstave i način razmišljanja mora da bude savremen, ali ne možete da ga osavremenite banalno. Morate da poštujete njegov pogled na svijet, a opet i da nađete način da kažete šta vi mislite o tome-objasnio je Đukić.

Ispričao je da je Čehov neuhvatljiv i težak u tom smislu, te da je  "Ivanov" njegov prvi izvođen komad.

-Imao je 26 godina kada je napisao "Ivanova" i tu se vidi njegova genijalnost. "Ivanov" je eksplicitan komad u smislu Čehovljevog mišljenja o društvu, o ruskoj provinciji, o tome šta je mislio o tim promjenama koje su se sredinom 19. vijeka događale, poslije ukidanja kmetstva-naveo je Đukić.

Dodao je da mu je izbor "Ivanova" bio važan zato što je to, između ostalog, mladalački komad, pa je bilo mjesta i za dramaturšku obradu.

-Drugi razlog zašto je "Ivanov" bio izbor je u stvari tema pojedinca, odnosno društva u krizi, jer je u pitanju junak koji se toliko upetljao u krizu i svoju unutrašnju i jednu opštu društvenu, da više ne vidi izlaz. On je u lavirintu i pokušava da nešto uradi, a ništa mu ne ide od ruke. To me podsjetilo na našu situaciju i onda uvijek polazite od neke relevantnosti. To je bila početna tačka za pravljenje predstave-kazao je Đukić.

Naslovnu ulogu u ovom komadu igra glumac Željko Erkić koji je naglasio da je Ivanova igrao i u studentskim danima, te da ga povratak ovom liku istinski raduje.

-Čehov je taj na kome se zasnivaju studije glume. Prvi koraci počinju njegovim dramama. Čehov je toliko kompleksan i tačan pisac, da njegove riječi, iako su jasne, moraju da se prožive i promisle-rekao je Erkić.

Dodao je da je uživao u procesu pripremanja predstave.

Glumica Miljka Brđanin, koja igra Anu Petrovnu, zahvalila se reditelju s kojim su, kako je kazala, divno sarađivali.

-Hvala mu na tome što se bavio glumcima. On je odličan pedagog. Srećna sam kad me iznenadi ljepota procesa rada,  što nas vrati na osnove glume, podsjeti nas da smo slobodni da prihvatimo nove stvari, da kopamo po sebi i  da radimo-rekla je ona.

Dodala je da je veoma važno da Čehov bude postavljen na sceni nacionalnog teatra, te da je samim tim i veliki izazov.

-Čehov je ovo pisao prije 130 godina, a aktuelan je i danas, jer ovde je riječ o ljudskim dušama i o njihovim problemima koji su i danas prisutni, a možda i aktuelniji nego tada-kazala je Brđanin.

Glumica Dana Poletan je istakla da joj je bila velika čast što joj je na početku karijere pružena ovako velika prilika.

-Bilo je predivno raditi i sa partnerima na sceni i sa rediteljem. Bavili smo se tom krhošću Čehova, tim sitnim detaljima što je za glumca velika čast i zadovoljstvo-navela je Poletan.

Dodala je da u predstavi igra Sašu koja je predivna, energična, entuzijastična osoba.

-U nekim momentima je bilo jako teško ali sam uvijek entuzijastično išla na probe. Drago mi je što sam kroz ovaj proces saznala nešto o sebi-rekla je Poletan.

Glumac Anando Čenić je kazao da je bila velika čast raditi Čehova, a posebno sa ovako velikim rediteljem koji je u rad unio nove dimenzije.

-Kroz ovaj proces sam naučio o bliskosti na sceni i mislim da ta bliskost i oslikava protok života kakav ćete vidjeti u ovoj predstavi. Mislim da se svaki glumac osjeća privilegovano kad radi Čehova.  Mi mladi glumci mogli smo mnogo da naučimo od reditelja i naravno od kolega koji su nam mnogo pomogli oko građenja likova-zaključio je Čenić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana