Ivan Otašević: Muzički pejzaži uz Bartoldija

Aleksandra Madžar
Ivan Otašević: Muzički pejzaži uz Bartoldija

Banjaluka - Čuvena kompozicija Feliksa Mendelsona Bartoldija, uvertira "Hebridi", otvoriće koncert na kome ćemo nastupiti sa zadovoljstvom.

Ovim riječima direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević najavljuje nastup koji će biti održan u ponedjeljak u 20 časova u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra.

- Ovo programsko delo sa kojim ćemo pozdraviti publiku napisano je 1830. godine i reč je o muzičkim opisima veličanstvenih škotskih pejzaža koje je Bartoldi predivno pretočio u muziku. Na programu je i Mocartova simfonija br. 40, jedna od njegovih najpoznatijih simfonija - istakao je Otašević.

Drugi dio koncerta zaljubljenike u klasiku odvešće u nevjerovatni svijet klavirskih zvukova Ludviga van Betovena u izvođenju cijenjenog banjalučkog pijaniste Arsena Čarkića.

- Po drugi put Arsen nastupa sa nama i unapred se radujemo novom koncertu sa njim, pošto je prvi nastup sa Banjalučkom filharmonijom prošle godine prošao zaista odlično. Ogromna energija i raskošan talenat ovog umetnika čuje se u svakoj njegovoj odsviranoj noti - kaže Otašević.

Koncert Filharmonije biće održan pod dirigentskom palicom Vanese Kremenović, koja, kako kaže Otašević, na svakom koncertu omogući muzičarima potrebnu sigurnost i inspiraciju na sceni.

Bez obzira na nezavidne uslove rada Otašević smatra da su kompozicije dobro uvježbane i da su umjetnici vrijedno radili na pripremama za koncert.

- Svaka zemlja u regionu i gotovo svaka u svetu ima svoju filharmoniju koja je Javna ustanova. Mi to još nismo. Za ove četiri godine postojanja i rada imali smo više od 60 domaćih i međunarodnih nastupa, gde smo dokazali naš profesionalizam i uspešan rad - podsjetio je Otašević.

Smatra da je najbolji dokaz da imaju svoju vjernu i brojnu publiku koncert na tvrđavi Kastel u julu gdje je bilo oko 700 posjetilaca.

- Nažalost, još smo smešteni u suterenu Kulturnog centra Banski dvor (bivša baletska sala). Tamo održavamo i probe, a i u pripremama za svaki nastup imamo velike probleme sa nedostatkom prostora - ukazao je Otašević.

Koncerti

- Naš tradicionalni Novogodišnji koncert će biti održan 14. januara 2014. u Banskom dvoru Kulturnom centru u 12 časova. Novogodišnji koncert isti dan biće izveden i u Prijedoru. Banjalučka filharmonija u januaru ima zakazane koncerte u Beogradu, gdje prvi put nastupa, i to u okviru proslave Dana Republike, što za nas predstavlja izuzetnu čast - rekao je Ivan Otašević.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana