Istraživanje formi kroz savremeni izraz

Mirna Pijetlović
Istraživanje formi kroz savremeni izraz

Banjaluka - Iako je u većini pozorišta ljetnja pauza, kreativna ekipa "Dis" teatra iz Banjaluke sa režiserom Novicom Bogdanovićem na čelu vrijedno radi na predstavama, ali i jednom zanimljivom pozorišnom festivalu, koji će se održati u Domu omladine u periodu od 30. jula do 2. avgusta.

Riječ je o Festivalu inovativnog teatra "IF 15 NEXT", koji je koncipiran kao mjesto izvođenja savremenih predstava koje istražuju formu ili temu.

Kako je pojašnjeno na sajtu ovog festivala, neke od predstava su neverbalne, neke su eksperimentalne, a sve imaju jak autorski stav i pečat.

- Ovo je prilika da u nekoliko festivalskih dana vidimo predstave koje nismo mogli da gledamo na redovnim repertoarima. U stvari, ovo je prilika da malo zavirimo u pozorišnu budućnost, zato naziv "NEXT" / Sljedeći korak - ističu iz direkcije festivala.

Predstave, koje pored Banjaluke dolaze iz pozorišta u Mostaru, koji će igrati neverbalnu predstavu "Biti ili ne biti, to je pitanje", Sarajeva, sa predstavom "Crven vrpca" koja govori o pobuni jednoumlja, Višegrada sa komadom "Cezarija" i Viteza koji će igrati komad "U crtu", igraju se u Domu omladine u Banjaluci.

Domaćini, "Dis" teatar publici će se predstaviti sa scenskom fantazijom "Kao Džonatanov galeb", koja prikazuje čovjeka koji je prošao strahote rata i opredijelio se za život.

Osim predstava organizovane su i radionice za glumce o savremenim tehnikama rada i radionice za umjetnike o fenomenu i tehnikama performasa.

Ulaz na se programe je besplatan uz obaveznu rezervaciju ulaznica, koju svi zainteresovani mogu obaviti u "Dis" teatru.

Predstava "Bog"

Glumačka ekipa "Dis" teatra publiku je u ponedjeljak obradovala izvođenjem urnebesne porodične komedije "Bog" koju su izveli u ponedjeljak uveče na daskama banjalučkog Doma omladine. Radnja se u jednom trenutku izmješta u Banjaluku u konkretno vrijeme i konkretnu sladunjavu realnost našeg malog pozorišta. Tekst se bavi osnovnim egzistencijalnim pitanjima kao što su umjetnost, pitanje savremenog trenutka, pitanje postojanja sudbine, naše slobodne volje, cenzure i autocenzure, ljudske prirode i sve to kroz prepoznatljiv, "Vudi Alenovski", sarkastičan humor na ivici burleske ili na granici dobrog ukusa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana