Istorijska paralela sa Hijeronimusom Bošom

Aleksandra Rajković
Istorijska paralela sa Hijeronimusom Bošom

Pokretački impuls cijelog projekta je interesantna istorijska paralela sa poznatim djelom Hijeronimusa Boša "Vrt zemaljskih uživanja", renesansnim triptihom nastalim oko 1500. godine, na osnovu kojeg je Mladen Miljanović izgradio svoju ideju.

Rekla je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" kustos Sarita Vujković, koja je, zajedno za kustosom Irfanom Hošićem, kustos izložbe "Vrt uživanja" Mladena Miljanovića, kojom se BiH predstavlja na ovogodišnjem bijenalu u Veneciji.

GLAS: Šta očekuje publiku koja dođe na izložbu "Vrt uživanja" Mladena Miljanovića, sa kojom Muzej savremene umjetnosti RS predstavlja Paviljon BiH na 55. venecijanskom bijenalu?

VUJKOVIĆ: "Vrt uživanja" je reprezentativan izložbeni projekat osmišljen upravo za Venecijansko bijenale, a u Muzeju savremene umjetnosti RS pripreman je više od šest mjeseci. Selektorski pristup izložbi, koja je istovremeno namijenjena visokim stručnim krugovima i širokoj svjetskoj kulturnoj javnosti, nudi atraktivnu, istraživački maštovitu, provokativnu, angažovanu, jednom riječju, izuzetno profesionalnu izložbu, kakva se danas, naprosto, očekuje u međunarodnim organizacijama izložbi savremene umjetnosti.

GLAS: Šta je u osnovi ideja vašeg projekta?

VUJKOVIĆ: Pokretački impuls cijelog projekta je interesantna istorijska paralela sa poznatim djelom Hijeronimusa Boša "Vrt zemaljskih uživanja", renesansnim triptihom nastalim oko 1500. godine, na osnovu kojeg je Miljanović izgradio svoju ideju. Ova poznata i stara slika inspirisala je umjetnika da se u svom novom radu bavi ljudskim željama, kao najdragocjenijim užicima koje u sebi nosimo cijeli život. Umjetnik u ovom radu pronalazi i izdvaja individualne istine, najautentičnije intimne realnosti, koje svi mi u sebi nosimo, i na sasvim jasan način ih povezuje sa društvenom realnošću u kojoj se naše društvo nalazi.

GLAS: Po čemu se izdvaja Venecijansko bijenale u odnosu na druge međunarodne izložbe?

VUJKOVIĆ: Venecijansko bijenale, najveća i najstarija smotra likovne umjetnosti na svijetu, pokrenuto je u DžIDž vijeku, tačnije 1893. godine. Bijenale je tokom brojnih godina svoga postojanja mijenjalo koncepcije, prilagođavajući se novom vremenu i promjenama u umjetnosti koje su sa njim dolazile. Bijenale je izuzetan primjer manifestacije koja uspijeva da se prilagodi, opstane i svakim novim konceptom postaje sve aktuelnije i značajnije, jer definiše nove smjernice kojima se današnja umjetnost kreće.

GLAS: Na koji način se osmišljavaju i promovišu nacionalni paviljoni na ovoj prestižnoj svjetskoj manifestacija?

VUJKOVIĆ: Koncept po kojem mi danas osmišljavamo i promovišemo našu izložbu dvostruka je forma prezentacije, u okviru koje je velika međunarodna izložba i nacionalna učešća zemalja koje učestvuju na Bijenalu. Oba ova velika koncepta planiraju se na osnovu zajedničke sveobuhvatne teme glavnog selektora i kustosa, a ove godine tu čast ima Masimilijano Đoni. On je krajem oktobra izložio svoj koncept pod interesantnim nazivom "Enciklopedijska palata". Ovo je dovoljno širok okvir u osnovi kojeg je ideja o imaginarnom muzeju, u kojem bi bila smještena sva znanja svijeta i sakupljena sva najveća dostignuća i otkrića, od točka do satelita. Ovaj san o sakupljanju univerzalnih i sveukupnih saznanja tema je ovogodišnjeg bijenala, jer je prisutan kroz cijelu istoriju umjetnosti, a najaktuelniji je upravo danas, u eri interneta, masovnih medija i globalne komunikacije.

GLAS: Da li Paviljon BiH slijedi ovu temu i koliko radova će biti predstavljeno u okviru izložbe?

VUJKOVIĆ: Paviljon BiH na ovogodišnjem 55. venecijanskom bijenalu sa projektom "Vrt uživanja" slijedi Đonijevu temu na posebno interesantan način, koji povezuje i ranije radove Mladena Miljanovića i nove ideje koje sa ovim novim projektom ostvaruje. Izložba se sastoji od nekoliko cjelina, velikog mermernog triptiha, prostorne instalacije i video-rada, u kojem učestvuju članovi Banjalučke filharmonije. Svi radovi su rađeni isključivo za ovu izložbu i predstavljaju potpuno nov ciklus u Miljanovićevom umjetničkom djelovanju.

Otvaranje

Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" sve je bilo spremno za svečano otvaranje Paviljona BiH i izložbe "Vrt uživanja" Mladena Miljanovića u Palati Malipijero u Veneciji. Inicijativu za zvanično učešće BiH na 55. venecijanskom bijenalu pokrenuo je Muzej savremene umjetnosti RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana