Istorija Gojka Đoge utkana u stihove

Aleksandra Madžar
Istorija Gojka Đoge utkana u stihove

Novi Sad - Književnik Gojko Đogo, laureat prestižne "Zmajeve nagrade" Matice srpske za zbirku poezije "Grana od oblaka", najavio je na manifestaciji povodom 189. godišnjice Matice srpske svoju novu knjigu pjesama.

U njoj će, kako kaže, biti "dobrih sinova Obilića", ali i "naopakih Vukašina" našeg vremena.

- Imamo mi u našoj istoriji dosta dobrih sinova. Junaka, sokolova, Obilića, ali imamo i onih naopakih Vukašina i ostalih loših, da ih ne nabrajam. Ne fali nam ni onih koji su nam dovođeni sa strane i podmetani kao braća ili vođe. Svi će se oni naći u novoj knjizi, ali naravno u novom ruhu - rekao je Đogo.

Poslije svečane sjednice Matice srpske, koja je održana u ponedjeljak uveče i na kojoj mu je uručena "Zmajeva nagrada", on je izrazio uvjerenje da će nova knjiga poezije svjetlo dana ugledati još ove godine. Otkrio je da će "u sebi nakupljenu istoriju "dobrih Obilića", "naopakih Vukašina", "podmetnute braće", kao i drugih srpskih vođa, pokušati transponovati u stihove", koji odjekuju današnjim "Vunenim vremenima".

- Knjiga "Vunena vremena", zbog čijih sam stihova onomad i robijao, sigurno još nije završena. Možda je Bog mene darivao da se to vreme prepoznaje u budućnosti upravo po tom imenu koje sam mu ja, istina ne hoteći, nadenuo. Ili je ime "Vunena vremena" nadenuo neko drugi, možda sticaj različitih okolnosti ili sama sudbina, te je ostalo i danas - rekao je Đogo.

Prema njegovim riječima, nova zbirka poezije "vrtiće se" oko stihova pjesme "Klupko", objavljene u nagrađenoj knjizi "Grana od oblaka".

- Vrtiće se buduće pesme oko toga "Klupka", a klupko je obično od vune. Doduše, postoji i ono od kanapa, ali pošto sam ja već pod vunenim runom, onda je i ovo klupko od vunene pređe - objasnio je pjesnik.

Spasenje

Đogo je rekao, da bi nova zbirka poezije, zbog vremena u kojem se "tka", mogla biti od crnog runa.

- Nažalost, mi Srbi nemamo razloga već čitav vek, da skidamo tu crninu sa sebe. Hodimo, sve iz jedne provalije u drugu, kao što sam rekao u jednoj pesmi. I sam Bog zna gde je svemu tome kraj. Ipak, moramo se nadati u Gospoda i Čudotvorca svetog Vasilija. Nadati u spasenje - zaključio je Gojko Đogo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana