Istinske vrijednosti pobjeđuju kič i šund

Mirna Pijetlović
Istinske vrijednosti pobjeđuju kič i šund

Pale - Neophodno je čuvati i baštiniti sve one ličnosti koje su specifične po tome što su u određenom podneblju stvarale i kroz delo slikale narav jednog naroda. Takav je bio i velikan Duško Trifunović, jer je celim svojim bićem prenosio senzibilitet naroda i kraja iz kojeg je potekao.

Rekao je ovo književnik Tode Nikoletić, ovogodišnji dobitnik nagrade za desetogodišnji doprinos organizovanju "Dana Duška Trifunovića" koji se održavaju na Palama.

Ova manifestacija, posvećena životu i stvaralaštvu poznatog srpskog književnika, pjesnika i televizijskog autora, otvorena je u četvrtak uveče, a bogat program biće nastavljen i večeras.

Na desetim po redu "Danima Duška Trifunovića" uručene su nagrade za afirmaciju srpske kulture, jezika i književnosti.

- Žiri je odlučio da Milici Bakrač dodijeli nagradu za očuvanje srpskog jezika u Crnoj Gori, dok će profesor doktor Miloš Kovačević dobiti nagradu za očuvanje i njegovanje srpskog jezika - rekla je direktor Kulturno-sportskog centra Pale Gordana Samardžija.

Uz nezaobilaznu besjedu posvećenu Trifunoviću, održano je i književno veče na kojem su učestvovali Milica Bakrač, Slobodan Ristović, Boro Kapetanović i brojni drugi književnici.

- Trifunović je ostavio veliki trag, kako u pisanom, tako i u muzičkom stvaralaštvu, a ova manifestacija svakako doprinosi očuvanju njegove kulturne zaostavštine. Ne smemo dozvoliti da površnost i kič pobede istinske vrednosti - kazao je Nikoletić.

"Djeci u čast" naziv je programa za djecu koji će biti održan danas u Kulturnom centru Pale. Tom prilikom biće proglašeni pobjednici i dodijeljeno deset nagrada za učešće na literarnom konkursu o temi "Čovjek i planeta".

Najmlađima će se obratiti pisci Jovo Čulić, Radomir Uljarević, Branko Stevanović, Tode Nikoletić, Dušan Pop Đurđev, Tatjana Pupovac, Miroslav Kokošar i Suzana Krivokapić, a nastupiće učenici Osnovne muzičke škole na Palama, te kantautor Branimir Rosić.

Pokrovitelji manifestacije su opština Pale, grad Istočno Sarajevo i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana