Istinske umjetničke vrijednosti na marginama

M. P.
Istinske umjetničke vrijednosti na marginama

Banjaluka - Sloboda je u ljudima, u njihovom mikrosvijetu koji su sami izgradili, zbog teške situacije koja je zadesila sve, pa i kulturu i umjetnost uopšte.

Rekao je ovo muzičar Dino Šaran, koji je bio učesnik panel diskusije "Antifašizam u procesu zaborava", koja je organizovana juče, u okviru događaja "Živjeti slobodno"

Šaran je govorio o slobodi umjetnika, odnosno o njegovoj hrabrosti za slobodno izražavanje svojih ideala kroz muziku.

- Kada je u pitanju umjetničko izražavanje, prirodno je da demokratija donosi tu dozu slobode. Međutim, ona je kod nas fiktivna, u smislu da možeš govoriti šta hoćeš, ali ako udariš nekoga po džepu i kažeš ono što možda njemu ne odgovara, onda trpiš represiju - smatra Šaran.

On je istakao da su Kinezi rekli da čovjek ne može biti slobodan, a živ, "tako da je sve u nama samima".

- Koliko se svako za sebe izbori da umjetnički djeluje slobodno i koliko, na kraju krajeva, ima hrabrosti za to, tako će mu i biti - rekao je Šaran.

Književnik i novinar Ante Tomić, takođe učesnik panel diskusije, kazao je da je tužno što smo u procesu zaboravljanja, između ostalog i istinskih umjetničkih vrijednosti.

- To se dešava u cijeloj regiji i ono što mi možemo je da se borimo svim sredstvima protiv toga, da bi pored poštovanja osnovnih ljudskih vrijednosti poštovanja drugoga i drugačijega, imali pravo i na slobodno umjetničko izražavanje - istakao je Tomić.

Podsjetio je na pozorišta u Hrvatskoj, koja se zbog pojedinih predstava, izložena prijetnjama, te da je bilo slučajeva da su provaljivani stanovi nekih glumaca.

- U jako teškom vremenu živimo - dodao je Tomić.

Na panel diskusiji su još govorili i književnik Vule Žurić, istoričar Olga Manojlović-Pintar, a moderator je bio književnik Muharem Bazdulj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana