Istinita priča Radmile Smiljanić oživjela u prijedorskom teatru

Snežana Tasić
Istinita priča Radmile Smiljanić oživjela u prijedorskom teatru

Prijedor - Predstava "Bunar", koju je po tekstu Radmile Smiljanić režirao Darko Cvijetić, obogatila je repertoar Pozorišta Prijedor.

Komad koji je Smiljanićeva napisala prije petnaest godina inspirisan je istinitim događajima, a prijedorsku premijeru doživio je u subotu uveče. 

Porodična drama koja govori o majci, sinu Milošu koji se vratio iz rata i njegovoj ženi Jasmini koja ne uspijeva da zatrudni, smještena je u srpsko povratničko selo.

Reditelj Darko Cvijetić kaže da je vrlo zadovoljan jer je zajedno sa glumcima uspio da na scenu iznese jedan vrlo težak i strukturalno višeznačan komad.

- Prijedorski ansambl dobio je novi kvalitet zahvaljujući Srđanu Knjeginjiću, koji igra Miloša i uspio je da bude ravnopravan partner Zlati Kogelnik, koja igra njegovu majku - rekao je Cvijetić.

Glumica Zlata Kogelnik ističe da je publika divno reagovala tražeći sebi oduška na pojedinim mjestima.

Njena koleginica Sabina Halilović, koja tumači lik Jasmine, kaže da joj je bilo zadovoljstvo da ponovo radi sa Cvijetićem, a pogotovo sa Zlatom Kogelnik.

- Ona je jedna glumačka veličina od koje možemo mnogo da učimo. Zahvaljujući njenoj srdačnosti i pomoći i mi mladi glumci smo uspjeli napraviti, nadam se, dobre uloge - smatra  Halilovićeva.

U novoj predstavi Pozorišta Prijedor igraju i Mirela Predojević i Dean Batoz.

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš podsjeća da je ovo bila druga premijera u 64. pozorišnoj sezoni i ujedno najavio početak rada na predstavi za djecu "Ko je ukrao Djeda Mraza". Komad za najmlađu publiku biće na repertoaru od druge polovine decembra.

Energija svih generacija

Glumica Zlata Kogelnik, koja ima 75 godina i u Pozorištu Prijedor igra od sezone 1959/1960. godine, tokom rada na predstavi "Bunar" prva je naučila tekst i najspremnija dolazila na probe. Za četvoro mladih glumaca po razlici u godinama mogla bi biti baka.

- Kada neko ima 75 godina, mora početi da uči što prije. Trebalo je to sve zapamtiti, jer godine čine svoje, a mlađi to ne moraju raditi, oni mogu naučiti u posljednji čas - kaže Zlata Kogelnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana