Istina o stradanju u Velikom ratu

M. Pijetlović FOTO: V. Stojaković
Istina o stradanju u Velikom ratu

Banjaluka - Prezentacija multimedijalnog projekta "Srbija i Braničevo u Velikom ratu 1914-1918", koji se sastoji od monografije, dokumentarnog filma i izložbene postavke održana je u četvrtak uveče u Banskom dvoru - Kulturnom centru u Banjaluci.

Direktor Istorijskog arhiva Požarevac Jasmina Nikolić, koji je realizovao ovaj obiman projekat, rekla je da su u monografiju i ostale segmente ovog projekta uvršteni arhivski dokumenti i fotografije iz fundusa ovog arhiva, Vojnog arhiva Ministarstva odbrane Srbije, Vojnog muzeja i programskog arhiva Radio-televizije Srbije.

- Izložbena postavka, kao i monografija, podeljene su na dve tematske celine. Prva celina "Srbija u Velikom ratu" obuhvata teme koje smo obradili, kako u monografiji, tako i u dokumentarnom filmu - rekla je Nikolićeva.

Druga cjelina, kako je pojasnila Nikolićeva, odnosi se na grad Požarevac i Braničevo u Velikom ratu u periodu od januara 1916. do 1918. godine, koja govori o svakodnevnom životu pod bugarskom okupacijom u ovom dijelu Srbije.

- Naročito je interesantna 1914. i 1915. godina, koje su u vezi sa Mekenzenovom ofanzivom na Srbiju i postavljanje vazduhoplovne komande u Požarevcu. Takođe, na izložbi se mogu videti dokumenta o grčkim izbeglicama u Požarevcu, od 1916. do 1918. godine, što je tema koja se prvi put obrađuje na ovakav način - pojasnila je Nikolićeva.

Izložba, koju je svečano otvorio konzul Srbije u Republici Srpskoj Vladimir Nikolić, obuhvata 270 arhivskih dokumenata i fotografija. Dvojezična je, na srpskom i engleskom jeziku i prati je virtuelna izložba, a svi detalji su zabilježeni i u dvojezičnom štampanom katalogu.

- Zahvaljujem se Arhivu Republike Srpske, koji je omogućio da u okviru međuarhivske saradnje, utemeljene protokolom o saradnji između ove dve institucije, imamo priliku da svoj projekat predstavimo vama na ovakav način - kazala je Nikolićeva.

Direktor Arhiva RS Dušan Popović rekao je da je promocija ovog projekta organizovana u okviru obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

- To je još jedan od doprinosa u saradnji Srpske i Srbije, koja prikazuje pravu istinu o stradanju srpskog naroda i golgoti koju je prošao u Prvom svjetskom ratu i još jedan od doprinosa rasvjetljavanju istine o tom vremenu da bi se zatvorila usta, naročito Zapadu, kada daju razne aluzije na istinu o Prvom svjetskom ratu - naglasio je Popović.

Film

Dokumentarni film "Srbija i Braničevo u Velikom ratu" dobitnik je nagrade na Međunarodnom filmskom festivalu vojno-patriotskog filma u Rusiji, u konkurenciji više od 300 ostvarenja tog žanra iz cijelog svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana