Isidora Banjac, kustos Muzeja savremene umjetnosti RS: Udruženi umjetnošću za spas ćirilice

 Ilijana Božić
Isidora Banjac, kustos Muzeja savremene umjetnosti RS: Udruženi umjetnošću za spas ćirilice

BANjALUKA - Efektne i autentične ilustracije azbučnih slova, koje su stvarali mladi umjetnici i dizajneri iz Republike Srpske, predstavljene su postavkom “Čitajmo zajedno” u Galeriji “Plus” u Banjaluci sa ciljem zaštite ćiriličkog pisma i promocije domaćih mladih stvaralaca.

Riječ je o radovima koji su nastali u okviru kampanje “Čitajmo zajedno” Ministarstva prosvjete i kulture RS, a kako bi se javnosti skrenula pažnja na nedostatak dovoljnog broja ćiriličkih fontova u kontekstu grafičkog dizajna, zbog čega je proces dizajna ograničen.

O ovoj izložbi za “Glas Srpske” govorila je kustos Muzeja savremene umjetnosti RS Isidora Banjac koja je objasnila da se Ministarstvo povezalo s Akademijom umjetnosti u Banjaluci i Akademijom likovnih umjetnosti u Trebinju, te da je raspisan konkurs na koji su mogli da se prijave studenti grafičkog dizajna.

- Zadatak je bio da se izrade plakati s prikazom slova ćiriličkog pisma i na konkursu je izabrano deset studenata, koji su osmislili 12 grafičkih rješenja pomenutih plakata. Muzej savremene umjetnosti RS se kampanji “Čitajmo zajedno” pridružio izložbom u Galeriji “Plus”, gdje je izloženo svih 12 plakata. Posjetioci imaju priliku da vide zanimljive i autentične ilustracije slova azbuke, kao i kako mogu da izgledaju ćirilički fontovi kada se stave u kontekst grafičkog dizajna - objasnila je Banjčeva.

S Akademije umjetnosti u Banjaluci izabrani su studenti koji su radili pod mentorstvom Jelene Grubor i Stefana Mijića, a to su Anđela Savić, Andrea Aleksić, Katarina Đaković, Minja Knežević, Zorana Urumović, Marko Škrbić i Marko Tomić.

S Akademije likovnih umjetnosti u Trebinju izabrani su studenti koji su radili pod mentorstvom Igora Dutine i Milice Samardžić i to Isidora Aćimović, Saša Pešikan i Teodora Bauković.

Banjčeva je istakla da je mladim umjetnicima bitna svaka vrsta podrške, a naročito studentima koji su tek krenuli da prave prve krupnije korake u svojim karijerama.

- Nadam se da im je ova postavka svojevrsni vjetar u leđa za dalji rad i napredak - rekla je ona.

Pored toga, cilj ove izložbe jeste i popularizacija književnosti, izdavaštva, jezika i pisma, a Banjčeva je istakla da su projekti na polju kulture bitni kao što je značajno i da se udružujemo i zajedno činimo stvari boljim. 

- S jedne strane, postoji dovoljno prostora za rad i napredak, a s druge strane potrebno je stvarati prilike u kojima ćemo taj prostor osvajati. Tako da i podrška i novi projekti jesu uvijek dobrodošli - kazala je ona.

Postavka “Čitajmo zajedno” biće otvorena do 30. januara u Galeriji “Plus”.

Poziv

Isidora Banjac je ispričala da se krajem januara, nakon zatvaranja postavke “Čitajmo zajedno”, galerija vraća prodajnoj izložbi.

- Do tada, pozivam sve da dođu i pogledaju trenutnu postavku i radove naših dizajnera - pojasnila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana