Intrigantan koncept koji pomjera granice

Mirna Pijetlović
Intrigantan koncept koji pomjera granice

Banjaluka - Kada o nekom pročitate da je kontroverzan, da svojom umjetnošću želi da provocira, da hrabro iskazuje ono što misli kroz svoja djela, da njegovu izložbu, između ostalog, čini i lobanja djeteta, krst sa fotografijama ljudskog tijela, da je pilule nazvao po apostolima, po dijelovima iz Biblije, ne možete da ostanete ravnodušni i da se ne zapitate šta vas to čeka kada dođete da vidite ta djela.

Slična osjećanja prožela su u četvrtak uveče nezapamćeno veliki broj posjetilaca Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS) u Banjaluci, koji su željeli da prisustvuju otvaranju izložbe "Nova religija" jednog od najznačajnijih savremenih umjetnika današnjice Dejmijena Hersta.

Svi koji posjete Banjaluku do 27. maja moći će da vide dio izložbe koju čine 44 grafike i četiri skulpture koje su do momenta otvaranja izložbe čuvane pod posebnim mjerama obezbjeđenja, u specijalnim sanducima.

Prema riječima direktora MSURS Sarite Vujković, postavka, koja je stigla u jednoj kutiji i iz koje "je hrabro izašla pred banjalučku publiku, pored sebe same, otvoriće i neka nova pitanja".

- Dejmijen Herst je veliko ime svjetske savremene umjetnosti. On je čovjek koji pomjera granice, unosi novine, manipuliše medijem i tržištem. Vjerujem da će vas očarati ideja da u jednoj kutiji, jednom posebnom relikvijaru dragocijenosti, stigne ova značajna izložba, da se raširi po ovom prostoru i da predstavi intrigantan koncept koji je jako čitljiv i razumljiv svima - rekla je Vujkovićeva.

Kako je istakla direktor vizuelnih umjetnosti British Councila iz Londona Ema Dekster, Herst suprotstavlja stvari, miješa ih i kombinuje, uvodi elemente iz različitih tradicija i svojim postavkama i eksponatima postavlja pitanja, a publika je ta koja će da nudi odgovore.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović istakao je važnost postavljanja jedne eminentne izložbe kao što je "Nova religija".

- Banjaluka je bila centar kulture decenijama, ona to i danas ostaje i to će i biti. Trudićemo se da stvaramo što bolje uslove, da naši umjetnici ostvare saradnju sa umjetnicima svijeta. Ova izložba je jedno veliko utiranje puta saradnje institucija kulture i umjetnika Velike Britanije, Banjaluke, Republike Srpske i ovih prostora - izjavio je Gavranović. 

Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson istakao je da mu je čast što ima priliku da sa sjajnim timom MSURS i British Councila, koji su uložili velike napore u organizaciju ove značajne izložbe, slavi britansku kulturu i umjetnost.

Pored brojnih ljubitelja savremene umjetnosti, otvaranju su prisustvovale i mnogobrojne ugledne ličnosti iz političkog i kulturnog života Republike Srpske i BiH, između ostalih, ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević, v.d. zamjenika ministra za kulturu RS Milica Kotur, poslanik u Narodnoj skupštini RS Igor Radojičić, zamjenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Miličević, generalni konzul Srbije u BiH Vladimir Nikolić i mnogi drugi.

Ovaj projekat MSURS realizuje u saradnji sa British Councilom i Galerijom "Paul Stolper" iz Londona, čime se obilježava dvadeset godina djelovanja British Councila u BiH i slavi jačanje saradnje između Velike Britanije i BiH u oblasti kulture i umjetnosti.

Izložbu su podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i grad Banjaluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana