Integral stripa “Prsten Nibelunga” uskoro na srpskom jeziku

Branislav Predojević
Integral stripa “Prsten Nibelunga” uskoro na srpskom jeziku

BEOGRAD - Različita umjetnička djela mogu da budu pretočena i adaptirana u formu stripa, a jedna od novijih adaptacija, koja bi ove godine trebalo da bude objavljena u izdanju “Stalkera”, jeste stripovska adaptacija slavne opere “Prsten Nibelunga” Riharda Vagnera.

Autor ovog izdanja iz svijeta devete umjetnosti Filip Krejg Rasel je višestruki dobitnik “Ajznerove” nagrade, a čak dvije je dobio za ovo djelo koje, u njegovoj istinski bogatoj biografiji, predstavlja jedan od njegovih najvećih umjetničkih dometa.

- Operska saga “Prsten Nibelunga” je veličanstven ep zapadne civilizacije, legenda o bogovima, divovima i ljudima inspirisana germanskom i nordijskom mitologijom i vikinškim spjevovima. “Rajnsko zlato”, “Valkira”, “Zigfrid” i “Sumrak bogova” priče su o potrazi za ljubavlju i za zlatom. Priče sačinjene po uzoru na antičke tragedije, u kojima ćemo saznati o zaverama, surovim obračunima, sudbinskim ljubavima i ubistvima, kako na zemlji, tako i na nebu - najavljuje izdavač.

Rasel je ovu adaptaciju realizovao uz pomoć dugogodišnjeg saradnika koloriste Loverna Kindzijerskog, a prvobitno je objavljen kao mjesečna serija od 14 svezaka od strane američkog izdavača “Dark hors komiks” između 2000. i 2001. godine. Sam autor, osim što je veliki obožavalac Vagnerove opere, vidio je “Prsten” kao ključni evolucijski korak u razvoju superheroja kakve danas poznajemo.

- Postoji jasan kontinuum od Odiseja preko Votana do Supermena, tako da sam prilično vjerno slijedio originalnu priču uz veliki uticaj Vagnerove muzike na moj rad - rekao je Rasel u jednom intervjuu.

Sam Rasel nakon rada na superherojskim stripovima poput “Betmena”, okrenuo se brojnim adaptacijama drugih umjetničkih djela u svom serijalu “Noćna muzika”. U tom ciklusu njegov rad obuhvatao je knjige “Rat svjetova” H. Dž. Velsa ili “Erik od Melnibonea” Majkla Murkoka preko “Knjige o džungli” Radjarda Kiplinga, do opera poput “Salome” Riharda Štrausa ili pomenutog “Prstena Nibelunga”.

Mnogi obožavaoci i kolege poput Nila Gejmena, sa kojima je Rasel radio ilustracije za “Koralinu” i crtao “Sendmena”, smatraju ovaj serijal kao vrhunac njegovog scenarističkog i crtačkog rada.

- Divna Raselova pripovijest o Nibelunzima istovremeno je vjerna i beskrajno inspirativna adaptacija jedne opere u strip, ali i prvorazredna fantastična saga - kazao je Gejmen.

Ova obimna priča biće objavljena u srpskom izdanju u jednoj knjizi, a za prevod je zaslužan Goran Skrobonja.

Djelo

Opera “Prsten Nibelunga” je ciklus od četiri epske muzičke drame na njemačkom jeziku koje je komponovao Rihard Vagner. Radovi su bazirani na likovima iz germanske herojske legende, odnosno nordijskih legendarnih saga o Nibelunzima. Kompozitor je ciklus nazvao “scenska festivalska predstava” strukturisan u tri dana kojima je prethodio “Vorabend”. Često se naziva “Ciklus prstena”, a Vagner je pisao libreto i muziku tokom otprilike dvadeset šest godina, od 1848. do 1874. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana