Inspiracija potiče sa izvora Plive

Mirna Pijetlović
Inspiracija potiče sa izvora Plive

Šipovo - Iskonska priroda, neodoljiva, hladna zavodnica Pliva, svojom ljepotom, ali i savršenom čistoćom koju možete pri izvoru i da popijete, sigurno će biti okrepljujuća inspiracija i magična nit sjedinjavanja čovjeka s prirodom i eminentnim umjetnicima koji su došli na Međunarodnu umjetničku koloniju "Pliva 2015" u Šipovo.

Domaćin umjetnicima, koji će stvarati sve do 2. avgusta u arhitektonskom kompleksu "Flaj fišing centra", te na izvoru Plive sigurno pronaći i izvor inspiracije, jeste akademski slikar, vajar i akademik Milivoje Unković, koji je prigodnom besjedom pred velikim brojem prijatelja i mecena umjetnosti u subotu uveče otvorio šesto izdanje kolonije.

- Kolonija svoj umjetnički koncept zasniva na senzibilitetu i autorskom pečatu eminentnih gostiju, što je najdragocjeniji segment u strukturi umjetničkog djela. Tako nastala djela su najautentičniji zapis autora, po čemu ih pamtimo, uvažavamo i cijenimo - rekao je Unković koji će i sam učestvovati u stvaralačkom dijelu kolonije.

On je dodao da tema nije zadata, jer svi zadaci "oblače uniforme, a kultura ne trpi nikakve uniforme".

U Šipovo su stigli umjetnici koji su u svojim biografijama upisali brojne uspjehe, njihova djela gledala je publika u galerijama Pariza, Londona i mnogim drugim velikim evropskim centrima umjetnosti.

Pored slikara, na izvoru Plive stvaraće i vajari, planirano je i snimanje dokumentarnog filma, kao i jedinstvene kompozicije, koju će za ovu priliku napisati Dragana Tabak.

- Njena kompozicija biće izvedena na zatvaranju kolonije u nedjelju, 2. avgusta, u 20 časova. To je jedna novina u odnosu na prethodne godine, a plan nam je da pokušamo napraviti sintezu umjetnosti u svim oblastima - istakao je Unković i dodao da su, pored stvaralačkog, planirani i mnogi drugi kulturno-zabavni sadržaji za goste kolonije.

On je naglasio da je stvaranje kulturnog događaja u manjim sredinama i te kako značajno za njeno kulturološko uzdizanje, naročito kada dođu gosti iz inostranstva.

- Stepenicu po stepenicu, cilj nam je da stvorimo prepoznatljivi kulturni brend, ali i da promovišemo našu kulturu i umjetnike, jer ćemo goste odvesti i u Banjaluku, kako bi se upoznali sa ovdašnjim kulturnim tokovima. Njihov boravak ovdje i kasnije dobar glas u regionu i svijetu, sigurno će doprinijeti upisivanju Republike Srpske na kulturnu i turističku mapu Evrope - naglasio je Unković i podsjetio na primjer Sićevaćke kolonije, koja je sa Nadeždom Petrović postala nezaobilazna za vrhunske umjetnike iz gotovo cijelog svijeta.

Gosti kolonije, umjetnici, od kojih su mnogi, iako impozantnih biografija, prvi put učesnici jedne kolonije, složili su se da je ovakav umjetnički saziv zaista na visokom nivou, te da će ih nestvaran prirodni ambijent, uz kolege umjetnike, sigurno "natjerati" da iznjedre bisere iz svoje umjetničke mašte.

Učesnici

Gosti kolonije su: Radovan Kragulj, Ranka Lučić-Janković, Katarina Đorđević, Olga Đorđević, Mirjana Đošić, Olivera Vukotić, Vesna Milunović, Radmila Lizdek, Pavel Pop, Milutin Kopanja, Dragan Marković, Miodrag Jeremić i Zoran Ignjatović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana