Informativno-pozajmno odjeljenje Narodne i univerzitetske biblioteke RS počinje sa radom 11. maja

Srna
Informativno-pozajmno odjeljenje Narodne i univerzitetske biblioteke RS počinje sa radom 11. maja

BANjALUKA - Informativno-pozajmno odjeljenje Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske počeće sa radom 11. maja, najavila je direktor ove biblioteke Ljiljana Petrović Zečić.

“Od juče je praktično dozvoljen rad bibliotekama i preduzimamo niz mjera s ciljem zaštite korisnika i bibliotekara. Pristup fondu ovog odjeljenja više neće biti slobodan, odnosno korisnici neće moći da sami biraju publikacije. Oni će dolaziti sa određenim naslovima ili će uzimati knjige po preporukama bibliotekara”, rekla je Srni Zečićeva.

Prema njenim riječima, pult koji je sada izmješten ispred fonda da bi bio onemogućen pristup, biće obezbijeđen providnim distancerom od pleksiglasa, a u biblioteku će ulaziti ograničen broj korisnika poštujući distancu.

“Za ulazak u biblioteku biće obavezno nošenje zaštitne maske i rukavica uz dezinfekciju obuće. Na ulazu će biti vršena dezinfekcija ruku. Ukoliko korisnik ne bude imao masku i rukavice, to ćemo im obezbijediti kako ih ne bismo vraćali”, dodala je Zečićeva.

Govoreći o zaštiti knjiga koje se vraćaju u biblioteku, Zečićeva je rekla da Narodna i univerzitetska biblioteka završava sobu sa UV rasvjetom, gdje će biti obavljana dezinfekcija knjiga, novina i opreme, dodavši da je to najefikasniji vid deziffekcije.

Zečićeva je istakla da su sve knjige koje dobiju u biblioteci prethodno dezinfikovane, te da će to biti urađeno i sa 3.000 naslova koji su trenutno na zaduženju kod korisnika biblioteke zbog prekida rada.

Ona je navela da će čitaonice i dalje biti zatvorene, izrazivši nadu da će one početi sa radom u dogledno vrijeme, uz poštovanje distance, kvadrature prostora i broja ljudi koji tu budu tu boravili.

Kada je riječ o aktivnostima Narodne i univerzitetske biblioteke tokom pandemije virusa korona, Zečićeva je navela da su u tom periodu radili svi onlajn korisnički servisi, te da korisnici u tom smislu nisu bili oštećeni.

Zečićeva je dodala da je biblioteka tokom ovog perioda izašla u susret onima koji su željeli da čitaju, objavljivani su određeni linkovi za čitanje knjiga, prije svega dječije kljiževnost, urađen je i portal o staroj Banjaluci sa fokusom na prvu polovinu 20. vijeka.

Ona je navela da je zajedno sa Univerzitetskom bibliotekom “Svetozar Marković” iz Beograda digitalizovan i određeni broj publikacija iz fondova i objavljen na sajtu kao vid solidarnosti bibliotekara sa kolegama iz Italije sa kojima sarađuju.

Zečićeva je istakla da je na specifičan način obilježen i 23. april, Svjetski dan knjige i autorskih prava, kada je podijeljeno više od 700 knjiga korisnicima Narodne i univerzitetske biblioteke u Banjaluci.

Ona je naglasila da će svima koji su učlanjeni u ovu biblioteku, a članstvo traje godinu dana, ono biti produženo za još za dva mjeseca kako ne bi bili oštećeni za period kada biblioteka nije radila.

“Sistem opomena je isključen od 13. marta, kada ja biblioteka prestala sa radom, tako da ni u tom smislu neće biti represivnih mjera”, navela je Zečićeva.

Republički štab za varedne situacije ublažio je juče pojedine mjere donesene s ciljm sprečavanja širenja virus korona, a odnose se na početak rada biblioteka, muzeja, pojedinih zanatlija, trgovaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana