Indija proslavlja 100. godišnjicu filma

Agencije
Indija proslavlja 100. godišnjicu filma

Indija, kao najveća filmska industrija na svijetu, proslavlja danas stogodišnjicu postojanja projekcijom filma “Bombay Talkies”.

Sastavljen od četiri kratke priče, čiji su autori četiri vodeća indijska reditelja - Karan Džohar, Anurag Kašjap, Zoja Ahtar i Bibakar Banerdži, film govori o ljubavi i strasti Indije prema filmu.

Muzička tema ovog ostvarenja, koje će biti predstavljeno i na gala projekciji u okviru ovogodišnjeg Kanskog festivala, okupila je glavne indijske zvijezde, a u jednoj od uloga u filmu pojavljuje se i legenda indijske kinematografije Amitab Bačan.

- Sve četiri priče govore o strasti prema filmu kao i o onome što ga čini kao što su drama, muzika, ples i zabava koji čine najveći deo naših filmova i naše kultute - kazao je producent Aši Dua.

Prikazivanje filma pada tačno na 100. godišnjicu od premijere 3. maja 1913. godine u Bombaju prvog indijskog filma, crno-bijelog ostvarenja “Radža Hariščandra”.

Taj film će označiti početak najunosnije filmske industrije na svijetu koja je samo prošle godine proizvela blizu 1.500 ostvarenja.

Indijski filmovi su osvojili ne samo domaću publiku, koja im je ostala izuzetno vjerna - i danas se mogu vidjeti dugi redovi ispred bioskopa, već i publiku širom svijeta, posebno u jugoistočnoj Aziji.

Nerijetko se dešava da bolivudski blokbasteri imaju premijeru u indijskim bioskopima istovremeno kada i u svijetu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana