Ilindanski pjesnički susreti u Derventi

SRNA
Ilindanski pjesnički susreti u Derventi

DERVENTA- U Derventi su danas održani 22. Međunarodni ilindanski pjesnički susreti "Prljača 2023" na kojima je učestvovalo više od 50 pjesnika iz Republike Srpske i regiona.

Marina Matić iz Srbije sa pjesmom "Sava", pobjednik je na međunarodnom konkursu za izbor najbolje pjesme posvećene ljepotama voda, na koji je stiglo 58 radova iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Hrvatske, Njemačke i Švajcarske.

Pjesničke susrete, koje organizuje Srpski književni klub "Vihor" iz Dervente, otvorio je gradonačelnik Milorad Simić, koji je istakao je da grad podržava ovakve skupove i "Vihor".

"Danas imamo i goste koji žive u bijelom svijetu, od Srbije do Kanade, i to samo uvećava zadovoljstvo današnjim skupom. Čestitam svima koji su učestvovali na konkursu i onima koji su istakli rijeku Ukrinu i možda fenomen `Vodeni cvijet`. Treba čuvati prirodu, Ukrinu i njegovati lijepu riječ", izjavio je Simić novinarima.

Predsjednik Upravnog odbora "Vihora" Milorad Đurđević izrazio je zadovoljstvo što iz godine u godinu manifestacija i pjesnički konkurs okupljaju nove i mlade učesnike.

Matićeva, kojoj je ovo drugo učešće na konkursu koji organizuje "Vihor", rekla je da joj mnogo znači nagrada i nova poznanstva.

Pobjednik u kategoriji šaljive pjesme je Snežana Raković iz Banjaluke sa pjesmom "Kada je voda", a u kategoriji "Ukrinski vodeni cvijet" najboljom je proglašena pjesma "Posljednji valcer" Biljane Dobrilović iz Doboja.

Najljepše pjesme o ljepotama voda ove godine birao je tročlani žiri na čijem je čelu bila Daliborka Malešević, te Saša Gajić i književnica Nedeljka Đukić Borojević.

Gost manifestacije bio je i član Srpske nacionalne akademije Kanade Žarko Brestovac, kojem je gradonačelnik dodijelio plaketu grada Derventa, a prigodne poklone uručio je i predsjednik "Vihora" Nenad Simić.

"Naša akademija postoji 40 godina i želim da se u svoje i u ime akademije zahvalim na gostoprimstvu ovoj manifestaciji. U Derventu sam došao na sabor Brestovaca, a ovo je drugi put u 55 godina, koliko živim izvan Dervente, da sam došao u naš grad", rekao je Brestovac.

Manifestacija je održana u prostorijama Centra za kulturu uz generalno pokroviteljstvo gradonačelnika Dervente.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana