Ilić: Raspisano devet konkursa, za šta je izdvojeno 364.000 KM

Srna
Ilić: Raspisano devet konkursa, za šta je izdvojeno 364.000 KM

Audio-vizuelni centar Republike Srpske otvorio je devet javnih konkursa za finansiranje razvoja scenarija i sufinansiranje razvoja projekata, a za koje je izdvojeno 364.000 KM.

Raspisani su konkursi za finansiranje razvoja scenarija igrane TV serije, zatim dugometražnog igranog filma, kratkometražnog igranog filma, te konkursi za sufinansiranje razvoja projekta dugometražnog igranog filma, dugometražnog dokumentarnog filma, igrane TV serije, kratkog animiranog filma, kao i kratkog dokumentarnog filma i kratkometražnog igranog filma.

Vršilac dužnosti direktora ovog centra Anja Ilić istakla je da je riječ o vrlo važnim konkursima za Centar, ali i za umjetnike iz audio i vizuelnih djelatnosti.

- Oni predstavljaju predfazu i predprodukciju, jer su sredstva namijenjena za pripremu i osmišljavanje projeketa i za njihovo podizanje na viši i kvalitetniji umjetnički i produkcioni nivo - rekla je Ilićev.

Izrazila je zadovoljstvo što konkursi koje raspisuje Centar imaju sve više zainteresovanih koji se na njih prijavljuju.

- Očekujemo i da se na ove konkurse prijavi veliki broj producenata i autora, kako mladih, tako i onih starijih i iskusnijih - rekla je Ilićeva.

Navela je da su konkursi otvoreni u ponedjeljak, 9. oktobra, te da će trajati mjesec dana.

Ilićeva je napomenula da je u proteklom periodu Centar realizovao više uspješnih konkursa.

- To su, između ostalih, konkursi za završne studentske filmove, za razvoj projekata kratkog i dugog igranog filma, te za razvoj scenarija - rekla je Ilićeva.

Ona je navela da veliko interesovanje vlada za konkurse iz oblasti animiranog filma.

- Njihova zajednica je vrlo aktivna i svi projekti prijavljeni na konkurse su kvalitetni i dobro pripremljeni - rekla je Ilićeva za Srnu.

Ona je navela da je od početka godine do sada raspisano ukupno 28 konkursa, da se uskoro očekuju rezultati za produkciju dugog igranog filma, te da će ove godine imati još četiri konkursa i to u decembru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana