Igrano-dokumentarni serijal “Drug Marko” počinje na RTS-u: Uspon, pad i ćutnja Aleksandra Rankovića

Branislav Predojević
Igrano-dokumentarni serijal “Drug Marko” počinje na RTS-u: Uspon, pad i ćutnja Aleksandra Rankovića

BEOGRAD - Od utorka, 29. avgusta na prvom programu RTS-a emitovaće se igrano-dokumentarna serija “Drug Marko”, režisera Nedeljka Kovačića i scenariste Svete Kovača.

Serijal će kroz deset epizoda na objektivan način prikazati ulogu Aleksandra Rankovića u značajnim i prelomnim periodima prije, u toku i poslije Drugog svjetskog rata, kao i njegovu aktivnost i stavove poslije eliminisanja iz političkog i javnog života Jugoslavije.

Rankovića igra Gordan Kičić, Tita Nebojša Dugalić, Rankovićevu ženu Slavku tumači Vaja Dujović, a Jovanku Milica Tomašević. Podjela je ista kao u serijalu “Jovanka Broz i tajne službe”, jer je slična tematika i likovi, a producentkinja serije Danka Milošević kaže da je ovaj serijal logičan nastavak kompletnog autorskog tima i produkcije GFC.

- U poslednje četiri godine snimili smo tri serijala, “Tajne službe Srbije 1 i 2”, “Jovanka Broz i tajne službe” i igrani film “Vera”, koji je u bioskopima od 10. novembra, a glavna tema su nam tajne službe. Tim temama prilazimo ozbiljno sa detaljnim i analitičkim istraživanjem u arhivama, ne zauzimajući ideološke strane nego se vodimo istorijskim činjenicama koje su potkrepljene autentičnim dokumentima. Kada imate arhivsku građu, kredibilne sagovornike i dobre glumce za igrane rekonstrukcije uspeh je zagarantovan - rekla je Miloševićeva.

Poslije Brionskog plenuma izbrisana je uloga Aleksandra Rankovića koju je imao za vrijeme ilegalnog rada u Beogradu, u Drugom svjetskom ratu, posebno u bici na Sutjesci i prilikom njemačkog desanta na Drvar kada je Ranković odigrao presudnu ulogu u spasavanju Tita i vrhovnog štaba. Ranković je neosnovano optuživan za prisluškivanje Tita i navodno zavjereničko djelovanje sa ciljem nasilnog preuzimanja vlasti, a nije mu data mogućnost da se brani od tih optužbi. Bez obzira na neosnovane optužbe i stalnu prismotru službi bezbjednosti, Ranković se nije oglašavao u javnosti i nije pokušavao da traži zaštitu od bilo koga.

U vezi sa ovim postoje dvije velike dileme: kako nije uspio da otkrije pripreme i planove za svoju smjenu i zašto je o svemu tome uporno ćutao.

U ovoj seriji se daju odgovori na ove i mnoge druge dileme koje se odnose na Aleksandra Rankovića i na taj način daje doprinos da se Rankoviću da odgovarajuće mjesto u jugoslovenskoj i srpskoj istoriografiji.

Kroz seriju se prikazuje uloga Aleksandra Rankovića u radničkom i komunističkom pokretu, njegovo angažovanje neposredno pred Drugi svjetski rat, doprinos pobjedi u tom ratu, kao i njegova uloga u prvim poslijeratnim godinama u vrijeme Informbiroa i sve do smjene na Brionskom plenumu 1966. godine. Serija prati Rankovićeve stavove i odnos prema aktuelnim događajima od Brionskog plenuma do kraja njegovog života. Detaljno se obrađuje složeni odnos Aleksandra Rankovića i Josipa Broza Tita, odnos sa Slobodanom Penezićem Krcunom, Dobricom Ćosićem, Kočom Popovićem, popom Vladom Zečevićem... Posebno mjesto zauzima njegova supruga Ladislava Slavka Ranković, koja je snosila velike posljedice zbog optužbi i smjene svog muža, ali je ostala nepokolebljivo uz njega i dostojanstveno podnosila nametnute sankcije i progon kao univerzitetski profesor. Saradnik na scenariju je Kristina Đuković, a narator Tihomir Stanić.

Materijal

Zasnovana je na istorijskim dokumentima, TV i fono zapisima, svjedočenjima neposrednih učesnika događaja, kao i analizama i ocjenama istoričara i drugi relevantnih sagovornika.

Neki svjedoci koji su bili neposredni učesnici određenih događaja prvi put iznose svoja svjedočenja. Veći dio arhivske i privatne građe do sada nije korišćen u okviru dokumentarnih serija, što će seriju činiti ekskluzivnom za gledaoce i stručnu javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana