Igor Pastor, prvi solista baleta Narodnog pozorišta Beograd: U svijetu urušenih vrijednosti, čovjek se lako preda tami

Milanka Mitrić
Igor Pastor, prvi solista baleta Narodnog pozorišta Beograd: U svijetu urušenih vrijednosti, čovjek se lako preda tami

Drago mi je što će moj prvenac balet “Sedam smrtnih grehova” gostovati u Banjaluci, što će publika moći da vidi moju ideju i priču realizovanu u pokret. Ovakve saradnje su značajne i trebalo bi da ih je više. Utisak mi je da su se pre više vršile razmene predstava po drugim zemljama.

Rekao je to za “Glas Srpske” prvi solista baleta Narodnog pozorišta Beograd Igor Pastor u susret gostovanju njegovog koreografskog prvenca, baleta “Sedam smrtnih grehova” NP Beograd u Narodnom pozorištu RS, gdje će ovaj balet biti izveden u četvrtak u 20 časova.

- Od velikog su značaja za baletske igrače nova poznanstva, druženja, viđenje drugih igrača i kako oni interpretiraju, takođe bih u to uključio i razmenu baletskih igrača, da imaju priliku da igraju sa umetnicima iz različitih pozorišnih kuća - dodaje Pastor.

GLAS: Balet “Sedam smrtnih grehova” u svojoj srži bavi se pitanjima svjetlosti i tame u čovjeku, grijeha i pravih vrijednosti. Koje prave vrijednosti čovjek ovog vremena zaboravlja i šta ga tjera ka tami?

PASTOR: Na šta je sve čovek spreman zbog ciljeva, ambicija i ostvarenja. Gde je granica i ta čista ljudska strana. Priča predstave je nastala u martu 2020. godine u karantinu, kada nas je zadesila situacija sa virusom korona. Tad smo svi shvatili da nam je potrebno malo u životu. Na prvom mestu da budemo zdravi, da budemo sa našim najmilijima, da nam oni budu dobro, da imamo u životu partnera/partnerku koji će biti uvek uz nas i voleti nas neizmerno. Kada je u trenutku sve stalo, sve naše ciljeve i ambicije smo zaboravili. U svojoj predstavi sam se bazirao na to da čovek u savremenom, brzom i oholom svetu koji nam je nametnut, često zbog svojih ambicija i interesa zapostavlja prave vrednosti i nesvesno gubi svoju iskonski čistu stranu, ulazeći neopaženo u tamu ljudskog greha. Na tom putu pokušavajući da nađe izlaz susreće strance koji ga pričama neopaženo udaljavaju od istog.

GLAS: Šta biste rekli da će publici biti posebno interesantno?

PASTOR: Nisam želeo u predstavi puno scenografije, banalnosti i dramskih scena. Želeo sam da igrači budu u prvom planu, njihova tela i njihova igra koja prezentuje priču predstave. Nisam uradio pokret radi pokreta, svaki pogled, svaki korak ima svoje značenje u stvaranju priče. Nisam želeo da nametnem ko po meni nosi koji greh. Taj sud prepuštam publici - da donesu, da sami pronađu i odluče koji greh se dešava u datom trenutku. Publici će biti interesantno zato što smo doneli nešto novo, zahtevne tehničke deonice nesvakidašnje podrške i partnerske deonice koji naši igrači izvode sa lakoćom. Neću biti skroman da kažem da smo doneli duh 21. veka, što igrači u inostranstvu već uveliko rade.

GLAS: Šta je put ka izbavljenju ili pročišćenju od grijeha i kakvu ulogu u tome ima umjetnost?

PASTOR: Treba da se osvrnemo na bitnije i značajnije stvari, kao što su porodica, prijatelji i ljubav. Za život nam je najpotrebnije zdravlje, bez zdravlja nemamo i ne možemo ništa. Umetnost može čoveka da skloni od ružnih stvari u životu, može da usreći u životu, može da nas odvede u potpuno drugi svet i maštu.

GLAS: Koliko slobode nalazite u baletu?

PASTOR: Baletska profesija je baš zbog toga specifična, jer baletski igrač ima slobodu da izrazi osećanja pokretom. Da svaku predstavu donese na svoj način, nema granica i krajnjih dostignuća. Umetnik u svojoj karijeri nikada neće dostići vrhunac u pokretu, jer sloboda pokreta i prezentacije nema tačnost i određenost. Neki pokreti i koraci moraju da se ispoštuju, ali taj pokret i koraci uvek mogu biti bolji. Uvek može više i drugačije. Profesija je teška i ima mnogo odricanja.
GLAS: Koja uloga ili uloge su Vam bile najdraže i koje biste voljeli da realizujete u budućnosti?

PASTOR: Ako govorimo o klasičnom baletu, od školskih dana mi je bio san da odigram ulogu Bazila iz “Don Kihota”. Ta želja mi se ostvarila. Uloga je mog temperamenta i mojih tehničkih sposobnosti. U toj ulozi se osećam najsigurnije i najopuštenije. Kako sam godinama igrao ulogu za ulogom tako sam shvatio da volim i da mi leže predstave drugačijeg temperamenta, kao sto su “Labudovo jezero”, “Krcko Oraščić”, “Kopelija” i “Žizela”. Doprinos klasičnim ulogama su mi donele dramske predstave. U njima ima više slobode u glumačkom smislu, neoklasika opušta i produbljuje osećanja baletskim igračima. Drugačiji stil od klasičnog dok kroz istinsku patnju, sreću, uplašenost, ljubav itd. moramo da uradimo i zahtevnu koreografiju. Podrške nekada znaju biti zahtevnije u neoklasičnim predstavama nego u klasičnim.

GLAS: Kako balet živi sada i mislite li da je cijenjen onoliko koliko zaslužuje? Kakve promjene bi trebalo da se dese na tom polju?

PASTOR: Kultura, uopšteno, nije na zavidnom nivou u Srbiji, a o baletskoj profesiji postoji mnogo predrasuda, koje svakodnevno pokušavamo da promenimo. Smatram da bi trebalo više da bude promovisana i medijski propraćena. Balet kao umetnost i baletski igrači mogli bi se prikazati na više načina u svakodnevici privatnog i poslovnog života, pripreme za repertoar i za sezonsku premijeru. Tu postoji mnogo interesantnih osoba, tako da se nadam da u bliskoj budućnosti će doći do promene i nestati predrasude.

GLAS: Koliko je pandemija negativno uticala na umjetnost, na rad svih ustanova kulture, ali i na buduće usmjerenje umjetnika?

PASTOR: Baletskim igračima i pauza od dva dana može da napravi problem. Naša profesija je kratka, zato se i trudimo da proživimo i doprinesemo najviše što možemo našoj karijeri. Svakom pravom umetniku je pozorište druga kuća, bez igranja predstava se osetimo praznim. Nadam se da će se ovo brzo završiti i da ćemo se vratiti svakodnevici.

Planovi

GLAS: Šta biste mogli da nam kažete o Vašim budućim planovima ili nekim novim projektima koje pripremate?

PASTOR: Teško je planirati unapred dok se situacija sa virusom korona ne smiri. Jedino trenutno što priželjkujem jeste da se svet vrati u normalu, jer čim pre se budemo vratili normalnim životima tako će i svojim tokom dolaziti nova dela i uloge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana