Igor Đorđević, glumac, za “Glas Srpske”: Javnim prostorom vladaju mržnja i jeftini populizam

Ilijana Božić
Igor Đorđević, glumac, za “Glas Srpske”: Javnim prostorom vladaju mržnja i jeftini populizam

Javni prostor nam je odavno postao jedno nehigijensko mesto. U njemu tek vladaju virusi i bakterije mržnje i jeftinog populizma. Za to ne pomaže maska i asepsol nego samo distanca.

S obzirom na to da je sada vrijeme praznika, poželeo bih svima da biraju društvo i radije provode jutro ako ne sa bližnjima onda sa nekim Crnjanskim, Ćopićem ili Andrićem pre nego uz plitki, šljašteći televizijski jutarnji program.

Rekao je to glumac Igor Đorđević u razgovoru za “Glas Srpske” govoreći o trenutnoj situaciji, praznicima i ulogama koje igra kako u pozorištu tako i na TV ekranima.

- Poručio bih svima da ovo vreme provedu okrenuti više sebi i svojim porodicama. Pogled ka unutra pre nego ka spolja. Da redukuju  boravak ispred televizora i mobilnih aplikacija, a pogotovo da se čuvaju radijacije informativnih sadržaja - dodao je Đorđević.

GLAS: Boravili ste u Banjaluci za potrebe snimanja serije “Advokado”. Možete li nam otkriti o kakvom projektu je riječ, u kakvoj ulozi će publika imati priliku da Vas vidi?

ĐORĐEVIĆ: “Advokado” je jedna kalorična komedija izašla iz pera Nikole Pejakovića. Režiju potpisuju Kolja i Saša Hajduković, koji su za ovaj projekat okupili sam vrh našeg glumišta. I da ovu dvojicu ne doživljavam kao svoje prijatelje, ovakav poziv se ne odbija, nego se radi sa velikom radošću.

GLAS: I ranije ste snimali u Banjaluci. Da li se rado vraćate našem gradu?

ĐORĐEVIĆ: U Banjaluci sam kao kod kuće, čak mi je i malo bolje, jer sam lišen svakodnevnih operativnih obaveza. Uz to okružen sam dobronamernim  i vrednim ljudima koji znaju šta rade. Od toga ne može bolje.

GLAS: Glumili ste u seriji “Kosti” koja je takođe vezana za Banjaluku. Zašto nam je u ovom trenutku bila potrebna jedna ovakva serija?

ĐORĐEVIĆ: Za igrani televizijski sadržaj kvaliteta kakve imaju  “Kosti” ne postoji loše vreme za prikazivanje. Autorski dvojac Pejaković- Hajduković ponovo je pokazao da zna kako se proizvodi visokokvalitetna serija. I ponovo su nadrasli konkurenciju. Smatram da je tako delom i zbog toga što im to nije bila namera  i što  nisu imali potrebe da se takmiče. I nešto još važnije, nisu imali potrebu da  liče ni na jednu “Netfliks” i “HBO” ili bilo koju drugu seriju, već da hrabro i znalački, bez kompleksa, ispričaju svoju duboko autentičnu priču. Zato je publika primila “Kosti” tako neposredno i emotivno. “Bosonoga” produkcija je sad zaista dokazala i pokazala da to što se ne nalazi u Beogradu, nego u Banjaluci, može da bude njena velika prednost. Zbog svega toga mislim da njihovo vreme tek dolazi.

GLAS: U filmu “Dara iz Jasenovca” igrate ustašu Antu Vrbana. Koliko je teško bilo ući u jedan takav lik? Kako je bilo snimati scene za ovaj film i koliko je prema Vašem mišljenju važno danas prikazati ovakve istorijske događaje?

ĐORĐEVIĆ: Bilo je, najblaže rečeno, uznemiravajuće. Sad kad je film gotov vidim da ne samo da  ispunjava očekivanja nego i svoj uzvišeni cilj, a to je da izvlači iz zaborava tolike nevine ljude i decu  koji su tamo izgubili svoje živote.

GLAS: Publika obožava da Vas gleda u pozorišnim predstavama. Nedostaje li Vam teatar i kako je na Vas uticala epidemiološka situacija?

ĐORĐEVIĆ: Moram priznati da mi je prijala ova pauza. Pozorište je iskonski dom  glumca i njemu dugujem sve što znam o glumi pa i o životu, ali to je iscrpljujući i nemilosrdni posao, gde odlazi mnogo energije. Tako da pauza mnogo prija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana