Idealan trenutak za veliki povratak: Crvena Sonja i Barbarela ponovo na velikim ekranima

Branislav Predojević
Idealan trenutak za veliki povratak: Crvena Sonja i Barbarela ponovo na velikim ekranima

Na opšte iznenađenje, Crvena Sonja i Barbarela, dvije kultne heroine pop kulture i seks simboli prošlog vijeka, ponovo se vraćaju u život i to nimalo slučajno u eri kada snažni ženski likovi dominiraju industrijom zabave.

  Prvo je studio “Milenijum” objavio prvu sliku glumice Matilde Luc kao Crvene Sonje u rimejku istoimenog kultnog treš klasika osamdesetih, da bi samo par sati kasnije studio “Soni”, najavio rimejk legendarnog klasika 60-ih “Barbarela”, sa zvijezdom serije”Euforija”, talentovanom Sidni Svini u naslovnoj roli.

Ovako koordinisana akcija nagovještava da to nije plod slučajnosti, već po svemu sudeći plan holivudskih studija da se kinematografski trenutak vladavine akcionih heroina spoji sa talasom nostalgije prema pop kulturi druge polovine 20. vijeka. Naravno, tu je uvijek prisutan i stalni manjak svježeg kreativnog materijala u industriji zabave, jasno vidljiv u beskrajnoj traci prerada i nastavaka filmskih i televizijskih  klasika, te sve veće “gladi” striming tržišta za ekskluzivnim novim materijalima. Ukratko, idealan trenutak da se dvije junakinje iz dva različita perioda ponovo vrate u žižu interesovanja publike, potpuno jasno, u novom pakovanju, prilagođenom društvenom trenutku.

Originalni film “Crvena Sonja” iz 1985. godine nastao je po istoimenom “Marvelovom” stripu, a sam lik se temelji na junakinji koju je stvorio kultni pisac Robert E. Hauard, književni otac Konana Varvarina. Njegova Sonja spada u isti onaj divlji svijet u kojem je smješten i Konan, a njen je zaštitni znak, osim mača i bikini-oklopa, koji je više skrivao nego pokrivao, duga crvena kosa kojoj je dugovala nadimak i savršeno se uklapala u svijet jeftine palp fantazije, zasnovan na seksi ženama i mišićavim muškarcima u mističnom okruženju. U filmu je Sonju glumila Brigit Nilsen, kao neustrašiva ratnica u osvetničkom pohodu zbog smrti porodice, te oslobođenja njene zemlje od tiranije zle kraljice Gedren.

Film je dobio katastrofalne kritike, pri čemu se nije znalo da li je gore prošla priča Klajva Ekstona i Džordža Frejzera, režija Ričarda Flešera ili gluma većine aktera, a od zvjezdane karijere Brigit Nilsen, koju su u to doba smatrali jednom od najseksepilnijih žena u Holivudu, nije bilo ništa. Nilsen je za svoju rolu čak dobila i antipod nagrade “Oskar”, čuvenu “Zlatnu malinu”. Ipak, film je godinama kasnije, izlaskom na VHS i DVD kasetama, stekao kultnu slavu treš klasika, kao jedan od prvih akcionih filmova sa ženskom junakinjom, a treba reći u odbranu autorske ekipe da je najveći krivac za očajan izgled i prijem filma bio zloglasni producent Dino de Laurentis, koji je iskasapio prvo scenario, a potom i završnu verziju filma.

Da bude zanimljivije, De Laurentis je bio čovjek  koji je stajao i kao producent iza nastanka filma “Barbarela” 1968. godine, ekranizacije francuskog stripa autora Žan-Kloda Foresta, u režiji čuvenog Rožea Vadima. U filmu je glumila njegova supruga Džejn Fonda, kao naslovni lik, putnica u svemir i predstavnica vlade Ujedinjene Zemlje koja je poslana da pronađe naučnika Duranda Duranda, koji je stvorio oružje koje bi moglo da uništi čovječanstvo. Vadimov prijatelj, Teri Sautern, napisao je početni scenario, koji se znatno promijenio tokom snimanja i doveo do toga da se u konačnom izdanju pojavi potpisano još sedam pisaca, uključujući Vadima i Foresta. Vadim je vidio film kao priliku da prikaže novi futuristički moral, jer po njemu Barbarela nije kriva za svoje tijelo.

- Želio sam da napravim nešto lijepo od erotike. U naučnoj fantastici tehnologija je sve. Likovi su tako dosadni, nemaju psihologiju - rekao je Vadim.

Ipak, De Laurentis je želio jeftin film, koji može dobro da zaradi na račun erotičnosti glavne junakinje i kontroverzi, pa je film prošao kroz brojne promjene i prerade do verzije za bioskop. Kritika je na kraju sasjekla Vadimov rad, uz optužbe za degradaciju žanra na dječji nivo, nakon kritičkog uspjeha “Odiseje 2001” i “Planete majmuna”, ali je vremenom film takođe stekao status kemp klasika, posebno zbog kostima, scenografije i nastupa Fonde, koja je postala seks simbol epohe,  uz ogroman uticaja filma na estetiku glam roka i MTV generacije.

Nove verzije oba filma su dugo najavljivane, ali je britansko-američka scenaristkinja i rediteljka Mišel Džej Baset jedina imala dovoljno hrabrosti da se upusti u projekat “Crvena Sonja”. Njen najpoznatiji rad je film “Solomon Kejn” i serija “Eš protiv zle smrti”, a ponovno pokretanje “Crvene Sonje” je potencijalni trenutak proboja i za talentovanu Luc, italijansku glumicu poznatu po glavnoj ulozi u indi hororu “Osveta” iz 2017. Sa druge strane, rimejk “Barbarele”, osim imena Svinijeve, nema drugih detalja, ali ime studija “Soni” sigurno znači velik budžet i jaku autorsku ekipu.

Ipak, Holivud nas je davno naučio da dobra ekipa i veliki budžet ne znače uvijek siguran hit, ali sama ideja da se pruži šansa da dvije heroine stripa i filma dobiju adekvatan tretman, mnogo vjerniji početnim vizijama njihovih autora, svakako zaslužuje zanimanje i publike i struke, posebno kada svijet želi snažne žene koje muškarce bacaju u drugi plan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana