Ibzenova Nora test savremenog doba

Aleksandra Madžar
Ibzenova Nora test savremenog doba

Banjaluka - Premijerom predstave "Lutkina kuća (Nora)" u nedjelju u 20 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske biće otvoren 17. Teatar fest "Petar Kočić" pod sloganom "Svevremeni-savremeni".

Potvrđeno je ovo na pres-konferenciji održanoj u petak u nacionalnom teatru, kada je umjetnički tim predstavio bogat program festivala i najavio da će publika uživati u čarima pozorišta do 15. juna.

Ponosan što je na daske ovog teatara komad Henrika Ibzena postavio jedan od najboljih reditelja iz regiona Nebojša Bradić, umjetnički direktor i glumac Narodnog pozorišta RS Aleksandar Stojković ističe da pozorište mora voditi računa o repertoaru i rediteljima sa kojima sarađuju.

Bradić je podsjetio da je Ibzenovoj priči udahnuo život na sceni po prevodu Ljubiše Rajića koji je preminuo prije dvije godine.

- Još pre 135 godina kada je "Nora" napisana, izazvala je veliku pažnju javnosti, to je bio društveni događaj, da ne kažem skandal. Od tog vremena ona se igra na svim svetskim pozornicama - kaže Bradić.

Naglašava je da je Ibzen  pored Viljema Šekspira najizvođeniji pisac u teatru.

- Zato je obaveza svakakog pozorišta da se ovom piscu vraća i da u njemu nalaze inspiraciju, te da pokuša uspostaviti most sa savremenom publikom - smatra Bradić.

Objasnio je da je "Nora" u tom vremenu bila "incident" jer je prvi put pokrenula pitanja ženskih prava i to javno na sceni.

- Ibzen je prvi doveo u pitanje instituciju braka. Govorio je o seriji loših, čak očajnih brakova. Zbog toga je on prešao u ovo vrijeme i postao naš savremenik, a mi svakodnevno govorimo o pitanju slobode i individualnom izboru - kazao je on.

Veliki ponos zbog činjenice što tumači naslovnu ulogu, Noru, nije krila ni Sandra Ljubojević koja smatra da su sa rediteljem uspjeli napraviti univerzalnu, tačnu i inspirativnu predstavu.

Želja se ispunila i glumcu Borisu Šaviji koji tumači lik advokata Helmera, Norinog muža, jer kaže da voli da igra u klasicima.

- Komad je kao nekakav test vremena, a mi kada se bavimo njime utkamo i dio naše savremenosti. Tekst je uvijek na probi, i pokaže se da je  čvrst poligon za ispitivanje dilema, morala, i društva vremena u kojem trenutno živimo - naglasio je Šavija.

Publika će ove godine imati priliku da uživa u komadima "Čarobnjak" Fedora Šilija, "Čudo u poskokovoj dragi" Ante Tomića i "Trpele" Milene Depolo i Bobana Skerlića. Na repertoaru su i "Gluha svadba" Hasana Džafića, Lajle Kaikčija i grupe autora, "Mister dolar" Branislava Nušića i "Rođendan gospodina Nušića" Dušana Kovačevića.

Čestitka iz Vlade RS

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović priredila je u petak prijem za direktora Narodnog pozorišta RS Nenada Novakovića, reditelja nagrađene predstave Nikolu Pejakovića i glumce iz predstave "Ožalošćena porodica".    Cvijanovićeva je čestitala  ansamblu koji je za ovu predstavu na "Sterijinom pozorju" dobio specijalnu nagradu i izrazila nadu da će nacionalni teatar i dalje njegovati tradiciju postavljajući visoke umjetničke standarde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana