Hrabri Solunci progovorili na sceni

Aleksandra Madžar
Hrabri Solunci progovorili na sceni

Banjaluka - Otvaranjem izložbe "Milunka Savić" i premijerom predstave "Solunci govore" zasijalo je novo svjetlo nad velikim stranicama srpske istorije i počela manifestacija "Dani Vlade S. Miloševića".

U malom izložbenom salonu Banskog dvora Kulturnog centra u nedjelju uveče pred banjalučkom publikom oživjela je heroina Milunka Savić kroz foto-dokumentarnu izložbu autora Miroslava Živkovića. Postavku je otvorio ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija.

Priča Antonija Đurića o časnim junacima koji su svim srcem i mladim godinama ponosno odbranili srpsku zemlju od Austrougarske oživjela je na sceni Narodnog pozorišta RS. U publici muk, u vazduhu poštovanje,  a na sceni Solunci govore o ratu, o događajima i životima koji su dati za slobodu Srba. Dramu "Solunci govore" gledali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je generalni pokrovitelj manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića". U publici je bio i lični izaslanik predsjednika Srbije Tomislava Nikolića Jasmina Mitrović-Marić. Dodik i Nikolić su pokrovitelji ove predstave.

Premijeri su prisustvovali i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović, predsjednik Narodne skupštine RS Igor Radojičić, premijer RS Željka Cvijanović, ministri u Vladi RS i Savjetu ministara BiH, te generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

- Ponosan sam i dirnut. Ova predstava trebalo bi da postane dio obrazovanja u osnovnim školama Republike Srpske i Srbije, takav je plan. Želimo da ovaj komad na najbolji mogući način probudi svijest đaka o značajnim istorijskim događajima - istakao je Milorad Dodik.

Ne krijući zadovoljstvo reditelj Cisana Murusidze kazala je da je uspješna premijera rezultat velikog povjerenja između nje i glumaca.

- Svoje iskustvo poklonila sam ovim talentovanim glumcima, a sa druge strane divila sam se njihovoj mladosti i energiji - naglasila je ona.

Autentična drama zajednički je projekat Akademije umjetnosti iz Banjaluke i Akademije umetnosti Alfa univerziteta u Beogradu.

-  Premijera je bila bolja od svake probe. Publika nas je nosila - rekao je glumac Ivan Perković iz Banjaluke.

Lik Budimira Davidovića oživio je glumac Darko Ivić iz Beograda.

- Lepo je bilo oživeti likove koji su ratovali i polagali svoje živote da bi mi danas mogli da se nazivamo Srbima  - kazao je Ivić.

Veliku čast što je radio na ovoj predstavi osjetio je i banjalučki glumac Danilo Kerkez.

- Trudili smo se da opravdamo povjerenje svoga naroda i odamo počast onima koji su odbranili našu zemlju - rekao je on.

Milunka Savić  

- Ideja mi je da ispred Istorijskog muzeja Srbije podignem spomenik Milunki Savić u naredne četiri godine i da je vratimo tamo gde ona pripada. Značajniju ženu u istoriji srpskog naroda nismo imali - kazao je autor izložbe Miroslav Živković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana