Horsko sjećanje na Mokranjca

Aleksandra Madžar
Horsko sjećanje na Mokranjca

Banjaluka - Izvodom iz Šeste rukoveti, pjesmom "Hajduk Veljko" srpskog muzičkog velikana Stevana Stojanovića Mokranjca hor banjalučke Akademije umjetnosti otvorio je koncert ovom kompozitoru u čast.

Na ovaj način u Banskom dvoru Kulturnom centru, u okviru manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića", obilježeno je stotinu godina od Mokranjčeve smrti.

Koncertom, koji je održan u srijedu uveče i na kojem su se mogla čuti najznačajnija djela ovog slavnog kompozitora, dirigovao je Nemanja Savić. Mladi studenti glume Akademije umjetnosti u Banjaluci Marina Pijetlović i Aleksandar Ristanović upoznali su publiku sa Mokranjčevim životnim putem, koji je bio jako interesantan. Klavirska pratnja povjerena je pijanisti Dejanu Jankoviću, dok su kao solisti nastupili bariton Lazar Radoja, đakon Radojica Žagran i Dejana Simić (flauta).

- Program koncerta obuhvatio je presjek najznačajnijih Mokranjčevih djela. Poznato je da je on ostavio neizbrisiv trag, kako u oblasti svjetovne tako i duhovne srpske muzike i njegova djela se izvode širom planete - rekao je Savić.

Objasnio je da se prva pjesma opravdano našla na čelu koncerta. Predstavljanjem Šeste rukoveti odali su počast Mokranjcu, ali i Hajduku Veljku, jer su obojica rodom iz Negotinske Krajine i dva su najveća imena iz ovog kraja. U koncertnoj dvorani poslije toga su se mogli čuti dijelovi Mokranjčeve "Liturgije svetog Jovana Zlatoustog", koje je jedno od najuspješnijih liturgijskih djela u istoriji svjetske horske muzike.

- Četvrta rukovet, u kojoj je kao solista nastupio bariton Lazar Radoja, jako je specifična. Nju čini jedna pjesma, za razliku od ostalih rukoveti, koje su sastavljene od spleta pjesama iz određenih krajeva u kojima je srpski narod vijekovima živio - istakao je Savić.

Podsjetio je i na stvaralački rad Stevana Stojanovića Mokranjca, koji je zapisivanjem i uobličavanjem pjesma iz različitih srpskih krajeva uspio postići idealnu kombinaciju, koju je poetski nazvao Rukoveti.

- Izveli smo i Sedmu rukovet. Ona obuhvata napjeve iz Stare Srbije i ovim izvođenjem smo pokazali kontrast laganih i brzih pjesama - kazao je Savić.

Na samom kraju koncerta hor je izveo integralno nadahnuto "Opijelo" u fis molu Stevana Stojanovića Mokranjca, koje se smatra evergrinom horske muzike.

Tradicija

Koncert "Tradicija na (s)ceni" biće održan večeras u 20 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske u Banjaluci. Nastup će biti u formi multimedijalne prezentacije, gdje će pored studenata Katedre za etnomuzikologiju banjalučke Akademije umjetnosti učestvovati pjevači, svirači na tradicionalnim instrumentima i kulturno-umjetnička društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana