Horska Olimpijada novi izazov

Mirna Pijetlović
Horska Olimpijada novi izazov

Banjaluka - Nakon višemjesečnih aktivnih priprema Ženski kamerni hor "Banjalučanke" putuje na najveće i najrespektabilnije svjetsko horsko takmičenje, Svjetsku horsku olimpijadu u Rigi.

Olimpijada će u organizaciji Svjetske horske asocijacije "Interkultur" biti održana od 9. do 19. jula 2014. godine u glavnom gradu Letonije i zvaničnoj evropskoj prestonici kulture za ovu godinu.

Olimpijada će okupiti oko 500 horova iz 80 zemalja, a "Banjalučanke" su jedini kamerni hor iz Republike Srpske i BiH koji je zahvaljujući rezultatima u prethodnoj godini ispunio olimpijsku normu i ostvario pravo direktnog učešća na ovom prestižnom takmičenju.

Pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića hor će nastupiti u najvišem rangu takmičenja - "TheChampionshipCompetition" u okviru kategorije tradicionalne muzike, a sve horove ocjenjivaće sedmočlani stručni žiri sastavljen od uglednih svjetskih kompozitora, dirigenata i eksperata za horsku muziku.

- Imajući u vidu broj zemalja učesnica, izuzetna je čast i privilegija biti predstavnik svoga grada i Republike na jednom ovakvom takmičenju. Daćemo sve od sebe da opravdamo dosadašnje rezultate i visok rejting našeg hora. Na prethodnoj horskoj Olimpijadi, koja je održana u SAD, hor je ostvario istorijski rezultat osvojivši olimpijsko srebro - rekao je kompozitor i dirigent ansambla Mladen Matović.

On je istakao da je posebno zahvalan CKUD "Veselin Masleša" koji će im ustupiti autentične narodne nošnje iz naših krajeva, a koje će im pomoći da scenski i vizuelno kompletiraju svoj nastup u kategoriji tradicionalne muzike.

Humanost

U svrhu animiranja međunarodnog faktora u podršci poplavljenim područjima, kompozitor i dirigent ansambla Mladen Matović komponovao je i na engleskom jeziku napisao pjesmu "Angel In Džour Heart", koju su ovih dana studijski snimile članice hora. Pjesmom će cjelokupnu međunarodnu javnost pozvati da nam pomogne u obnovi zemlje. Pjesma i apel za pomoć biće izvedeni u okviru programa Olimpijade u Rigi, a nakon toga će nastaviti svoj život i biti izvođena i emitovana u svakoj prilici u okviru koje može ispuniti svoju osnovnu namjenu i funkciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana