Ho­r Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu iskonski čuvari bogoslužbene poezije

Radmila Đević
Ho­r Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu iskonski čuvari bogoslužbene poezije

Foča - Pravoslavna duhovna muzika, ali i svjetovna inspirisana srpskom folklornom tradicijom okosnica je repertoara Hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji već petnaest godina brojnim nastupima i pobjedama na raznim horskim susretima širom Evrope potvrđuje svoj predani rad na očuvanju tradicije i na najuzvišeniji način baštini bogoslužbenu poeziju.

Kvalitetno i umjetničko izvođenje, savršeno muzički usklađeni muški i ženski školovani glasovi gdje god se pojave ostavljaju utisak prave muzičke vrijednosti. Sve to prate brojne nagrade i priznanja. Tako je bilo nedavno i u Nišu, na 26. internacionalnim horskim svečanostima, gdje je Hor Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pobrao tri nagrade stručnog žirija, od 13 koliko je ukupno dodijeljeno. Kao jedini predstavnik RS i BiH nastupom na ljetnoj pozornici niške tvrđave treće festivalske večeri hor iz Istočnog Sarajeva, kojim rukovodi dirigent Rade Radović, izmamio je dugotrajne gromoglasne aplauze oduševljene brojne publike, ali i stručne javnosti u velikom amfiteatru ovog starog zdanja.

- Mi smo osvojili tri nagrade, od kojih su dvije najznačajnije nagrade na festivalu, dakle nagradu za najbolje izvođenje kompozicije Stevana Stojanovića Mokranjca. Radi se o "Petoj rukoveti", kapitalnom djelu i najkompleksnijoj njegovoj rukoveti - ispričao je Radović za "Glas Srpske".

U Istočno Sarajevo vratili su se i sa nagradom za najbolje izvođenje kompozicije domaćeg autora, koja nosi naziv po istaknutom niškom horskom stručnjaku Miodragu Veljkoviću. A treća nagrada otišla je u ruke Lani Pržulj kao najboljem solisti na cijelom festivalu.

- Moram istaći da je zaista zadovoljstvo bilo učestvovati na jednom ovakvom festivalu, koji postoji više decenija i na kojem je učestvovalo 13 horova iz Mađarske, Turske, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Srbije - ističe Radović.

On je dodao da je učešće na niškim horskim svečanostima prvo putovanje ovog hora van BiH u posljednjih šest godina.

- Mi smo posljednji put van BiH otišli 2010. godine isto na ovaj horski festival u Nišu. Nakon ovog nastupa počeli smo da dobijamo pozive za nastupe širom Srbije. Nama je zato pojavljivanje u Nišu jako važno, kao i ocjene stručne javnosti i publike. Mnogi su nam rekli da se pojavljivanjem hora u Nišu podiže i sam kvalitet festivala, što nam je stvarno značajno. Mi, nažalost, nemamo novca da putujemo, Muzička akademija pomaže koliko može, a moram istaći da nam je novac za putovanje u Niš obezbijedila Mitropolija dabrobosanska - kazao je Radović.

Planovi

Budući planovi i aktivnosti hora, kako kaže Radović, zavisiće isključivo od podrške i finansijskih sredstava.

- Nastavljamo sa našim aktivnostima u skladu sa nastavnim planom i programom na Muzičkoj akademiji. U saradnji sa sarajevskim horom "Pontanima" održaćemo nekoliko koncerata u Sarajevu, Mostaru i Banjaluci, povodom njihovog obilježavanja 20-godišnjice. Jako bismo željeli da nastupamo i šire, ali nisam veliki optimista da ćemo to uspjeti, upravo iz finansijskih razloga - rekao je Radović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana