Hor Banjalučanke osvojio srebro u Njemačkoj

Mirna Pijetlović
Hor Banjalučanke osvojio srebro u Njemačkoj

Vernigerod - Ženski kamerni hor "Banjalučanke" pod umjetničikim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića osvojio je srebrnu medalju u kategoriji folklorne muzike na Internacionalnom horskom takmičenju "Johannes Brahms" koje je održano od 17. do 20. jula u njemačkom gradu Vernigerodu.

Hor je tako nastavio sa serijom uspjeha na međunarodnoj sceni.

Riječ je o jednom  od najznačajnih međunarodnih horskih takmičenja koje je ove godine okupilo 43 hora iz 18 zemalja i sa četiri različita kontinenta, a "Banjalučanke" su bile jedini predstavnik Republike Srpske i BiH.

- Sve horove je ocjenjivao šestočlani međunarodni žiri sastavljen od uglednih svjetskih eksperata za horsku muziku a samo takmičenje je održano u reprezentativnom zdanju čuvenog "Harzer Kulturzentrum"-a - kaže Matović. 

Dodaje da je poslije osvajanja dvije zlatne medalje na međunarodnom takmičenju u Budimpesti ovo drugi veliki rezultat ženskog kamernog hora "Banjalucanke" u 2013. godini koja je u potpunosti posvećena pripremama ansambla za predstojeću Svjetsku horsku Olimpijadu koja će biti održana polovinom 2014. godine u Rigi.

- Posljednji veliki test i takmičarski izazov za hor "Banjalučanke" prije Svjetske horske Olimpijade predstavljaće učešće na internacionalnom horskom takmičennju u Barseloni, u oktobru ove godine. Odlazak hora na takmičenje je realizovan zahvaljujući podršci i razumijevanju Vlade RS i Grada Banja Luka - kazao je Matović.

Sa tradicijom dugom punih 35 godina, hor je u proteklom periodu izrastao u rezultatsku konstantu i u takmičarskom smislu postao najzapaženiji kamerni hor u regionu. Zahvaljuući zlatnim medaljama osvojenim na međunarodnim takmičenjima u Lincu, Veneciji, Malti, Budimpešti, te olimpijskim srebrima osvojenim u Kini i SAD, hor je uvršten na zvaničnu rang listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta, na kojoj se trenutno nalazi na visokom 9. mjestu, kao najbolje rangirani hor iz jugoistočne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana